Manje od pola godine bilo je potrebno preduzeću „Solaris enerdži“ iz Kladova da od pripreme terena dođe do tehničkog prijema prvog bloka solarne elektrane instalisane snage jedan megavat u prvom solarnom parku u Srbiji.

Od polovine jula do sada, u ataru kladovskog sela Velesnica postavljeno je 4.260 fotonaponskih polikristalnih solarnih panela pojedinačne snage 245 W na površini od 2,4 hektara i izgrađena je trafo-stanica kapaciteta 2 megavata. Prema najavama nadležnih, očekuje se da pretvaranje sunčane svetlosti u električnu energiju sa osam hiljada kvadratnih metara solarnih panela počne do kraja godine. Jedino što se čeka je upotrebna dozvola, čije je izdavanje u toku.

– Hteli smo da napravimo nešto novo, da praktično i u Srbiju donesemo moderan projekat kao što je ovaj. Verovali smo da ćemo ostvariti cilj i da ćemo na kraju doći do izgrađenog objekta, što smo nakon dve godine i tri meseca, od kada smo prvi put nas trojica seli za sto i dogovorili se da uđemo u ovaj posao, i ostvarili. Planirana je i druga faza, odnosno drugi megavat, za čiju proizvodnju će se paneli nalaziti u nastavku prvog dela, a nadam se da ćemo u narednim godinama ići u sve veće projekte – objašnjava direktor kompanije „Solaris Enerdži“ Miloš Kostić.

Prepoznajući značaj ulaganja u obnovljive izvore energije, a time i značaj ovog projekta, kladovska lokalna samouprava maksimalno je podržala izgradnju prvog solarnog parka u Srbiji na svojoj teritoriji. Ona se između ostalog ogledala u brzoj proceduri ishodovanja saglasnosti i dozvola potrebnih za gradnju, a uspešna saradnja sa investitorom za rezultat je imala i posao za veliki broj preduzetnika iz Kladova.

– Mnoge lokalne firme iz Kladova su radile na izgradnji solarne elektrana i napravile prihod i kao preduzeća i kao pojedinci. To je značajno za nas, a nadamo se da će investitore iz kompanije „Solaris Enerdži“ da „ogreje sunce“ u Kladovu i da će ovaj posao da im se isplati – ističe načelnik opštinske uprave Kladovo Jovan Stingić.

Solarni park kod Kladova je prvi projekat ove vrste u našoj zemlji čiji su investitori građani Srbije i koji će biti realizovan zahvaljujući specijalnoj kreditnoj liniji ProCredit banke uz bespovratni podsticaj od 15 odsto od vrednosti dobijenog kredita, namenjenog upravo ulaganjima u obnovljive izvore energije. Vrednost dosadašnjih radova je 1,7 miliona evra, a prema najavama nadležnih, druga faza radova – izgradnja drugog bloka koji će takođe imati snagu od jednog megavata, počeće već na proleće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari