Partizanova računica i redosled poteza savršeno su jasni. Da bi se našao u predvorju Lige šampiona, odakle jedna staza vodi ka, milionima evra „pozlaćenom“, mestu među evropskim fudbalskim klupskim kremom, a druga u utešnu Ligu Evrope, najuspešnija ekipa s ovih prostora mora izaći kao pobednik iz dvomeča s najboljim kiparskim timom APOEL-om.

 

APOEL – Partizan

Stadion: GSP. Kapacitet: 22.859. mesta. Sudija: Bjorn Kuipers (Holandija).

APOEL: Kiotis, Paulo Žorž, Grnčarov, Broerse, Elia, Kontis, Aleksandrou, Satsias, Zevlakov, Breška, Mirosavljević. Trener: Ivan Jovanović.

PARTIZAN: M. Božović – Stevanović, Đorđević, Gavrančić, Obradović (Brezančić) – Petrović – Ilić, Moreira, Tomić – Kleo, Diara. Trener: Slaviša Jokanović.

 

A, taj cilj biće mu bliži ako neporažen završi večerašnje gostovanje u Nikoziji, prvu od dve bitke za plej-of kvalifikacija. Goleade protiv nejakog Rila pokazale su ozbiljnost „parnog valjka“, a ovih 90 minuta trebalo bi da im izmere realnu težinu i, što je važnije, nagoveste stvarne domete Jokanovićeve čete u novom napadu na najjače takmičenje, čiju je dra, veličinu i bogatstvo osetila jedino generacija 2003/04.

– Idemo na pobedu, ali ne bismo bili nezadovoljni ni remijem. Teško da ćemo kao protiv Rila moći da već u prvoj utakmici završimo veći deo posla, ali nastojaćemo da steknemo kakvu-takvu prednost za revanš. APOEL je ipak mnogo bolji od prvaka Velsa. I iskusniji, jer su mnogi od njegovih brojnih stranaca odigrali dosta evropskih utakmica sa bivšim klubovima ili svojim reprezentacijama. Tačno znaju kada treba da pojačaju pritisak ili oduzmu gas. Organizovani su, kompaktni, taktički dobro obučeni i posebno motivisani pred domaćom publikom. Nisu, međutim, toliko ofanzivni kako se priča, barem ja nisam stekao takav utisak gledajući snimke njihovih poslednjih mečeva. Pre bih rekao da se pametno brane i vrebaju prilike za kontranapade. Istina, ne spadaju ni u defanzivne ekipe, sa bunkerom ispred svog gola, što bi trebalo da nam ide u prilog – iskusni štoper crno-belih Goran Gavrančić analizira za Danas igru protivnika, koji je nacionalnu titulu osvojio sa šest bodova više od Omonije i čak 15 koraka prednosti u odnosu na Anortozis, senzacionalnog ali zapaženog učesnika prošlog izdanja Lige šampiona.

Bivši fudbaler kijevskog Dinama žali zbog neigranja povređenog Krstajića, nekadašnjeg saigrača iz reprezentacije SCG s kojim se uigravao celo leto, ali veruje da „parni valjak“ i bez pomoći najzvučnijeg pojačanja u ovom prelaznom roku može do pozitivnog rezultata.

– Ne bi trebalo da bude problema na, jer će na njegovom mestu verovatno igrati Ivan Obradović, kojem je to prirodna pozicija i drži je već dve godine. Naravno, rezultat nikada ne zavisi od pojedinca. Znači, moramo ponoviti pristup iz mečeva sa Rilom, s tim što sada ozbiljnost, disciplinovanost i koncentracija moraju biti na još višem nivou – upozorava Gavrančić, koji je za najpoznatiji ukrajinski klub bio čak i strelac u Ligi šampiona.

Njegov oprezni optimizam deli i kapiten Nenad Đorđević, jedini fudbaler iz sadašnje generacije koji je već igrao s Partizanom u najprestižnijem evropskom takmičenju.

– Rekao bih da se radi o dvema sličnim ekipama. I mi i oni volimo da se nadigravamo, imamo potrebno iskustvo, tehničko znanje, taktičku disciplinu, elan, idemo na gol više… Mislim, ipak, da smo fizički spremniji, pa i brzi, pogotovo naši veznjaci i napadači. To bi mogla biti naša najveća prednost. Ali, teško da možemo išta napraviti bez upornosti, borbe i strpljenja, od prvog do poslednjeg minuta. Ne zaboravimo da je isti ovaj tim APOEL-a prošle godine u nadoknadi vremena izbacio Zvezdu iz Kupa UEFA – podseća Đorđević.

Desni bek Siniša Stevanović tek hvata zalet ka internacionalnoj karijeri, ali već sada zna koliko je dobar kolektiv važan faktor uspeha u modernom fudbalu.

– Mi smo jedan lanac u kojem svaka od 11 karika ima svoje mesto i namenu. Dovoljno je jedna da pukne pa da padne ceo sistem. Neophodno je da se držimo jedni drugih i radimo za one oko nas. I to činimo sve vreme. Kako u prvih 15-ak minuta, kada će APOEL totalnom ofanzivom pokušati da iskoristi prednost domaćeg terena i navijačkog vetra u leđa, tako pri svakom sledećem pokušaju lovljenja naših grešaka u nastavku meča. Ma koliko i mi i oni otvoreno igrali pretpostavljam da će duel biti tvrd, a takve obično odlučuju detalji, nečija trenutna inspiracija ili dekoncentracija – kaže za naš list najmlađi, najniži i najbrži član iskusne i visoke zadnje linije Partizana i ne pravi pitanje kako će i kada crno-beli proći dalje, jer cilj opravdava sredstvo, a to je ove sezone Liga šampiona.

Naš šampion ni u ovom meču neće menjati formaciju s jednim zadnjim veznim i dva špica, pa će Kiprane napasti s tandemom Kleo – Diara, koji je dao polovinu od 12 pogodaka protiv Rila.

 

Paklenih 40 stepeni

Ništa od najavljenog popuštanja talasa tropskih vrućina na Kipru. U trenutku iskrcavanja na aerodrom u Larnaki temperatura je iznosila 40 stepeni, koliko je prognoza i za sutrašnji dan, što bi u kombinaciji sa izrazito suvim vazduhom moglo da predstavlja posebno otežavajuću okolnost za fudbalere Partizana.

Srđan Dragojević i „grobari“ uz crno-bele

Osim članova klupske uprave, među kojima se prvi put na inostranom gostovanju našao i visoki funkcioner Socijalističke partije Srbije Branko Ružić, ove godine priključen Upravnom odboru šampiona iz Humske, u pratnji ekipe našli su se i bivši fudbalski as crno-belih Dragan Ćirić i proslavljeni srpski filmski režiser Srđan Dragojević. Istim avionom u Larnaku sletela je i grupa od 15 „viđenijih“ navijača, koje je u Nikoziji dočekalo nekoliko njihovih kolega „grobara“.

Krstajić u Beogradu, Obradović u timu

Mladen Krstajić nije otputovao s ekipom na Kipar. Pošto je priroda povrede zadnje loze takva da iskusni povratnik iz Šalkea sigurno ne bi bio u kombinaciji za meč odlučeno je da ostane u Beogradu i nastavi sa lečenjem ozlede zarađene pri jednom centaršutu na poslednjem treningu uoči puta. Peh centralnog defanzivca, koji je novu karijeru u Partizanu počeo na levom beku, trebalo bi da u prvih 11 vrati Ivana Obradovića, koji se na toj poziciji snalazi kao riba u vodi, ali je poslednji meč odigrao još u maju, posle čega su usledile obaveze u A reprezentaciji i na Evropskom prvenstvu mladih selekcija, odnosno oporavak od njih. Ako zaigra danas, izgubiće pravo nastupa za eventualni novi klub u evropskim duelima do kraja polusezone. Drugo rešenje je ubacivanje u vatru, proletos minimalno korišćenog, Rajka Brezančića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari