Grčko stanovništvo Kipra srušilo je u petak deo zida u Nikoziji, koji je važan deo Zelene linije koja više od 40 godina deli glavni grad ostrva na grčki i turski, i pozvalo Tursku da povuče vojsku sa ostrva, javile su agencije. „Rasturili su kontrolni punkt na našoj strani“, rekao je novinarima na samitu EU u Briselu predsednik Kipra Tasos Papadopulos.

Grčko stanovništvo Kipra srušilo je u petak deo zida u Nikoziji, koji je važan deo Zelene linije koja više od 40 godina deli glavni grad ostrva na grčki i turski, i pozvalo Tursku da povuče vojsku sa ostrva, javile su agencije. „Rasturili su kontrolni punkt na našoj strani“, rekao je novinarima na samitu EU u Briselu predsednik Kipra Tasos Papadopulos. Papadopulos je, međutim, jasno stavio do znanja da civili neće moći da pređu liniju podele. „Ukoliko se turska vojska ne povuče, neće biti prelaza“, rekao je on. „Ovo je prvi pozitivan korak i znak dobre volje naše strane“, rekao je portparol kiparske vlade Hristodulos Pasiardis.
Stanovništvo sa obe strane zida pozdravilo je rušenje barijere u Ulici Lidra u centru Nikozije. „Nadamo se da će se ljudi promeniti i navići da žive zajedno. Čak i ako bude potrebno još 50 godina za ovaj korak“, rekao je turski stanovnik Kipra Jusuf Alp. „Ovo je veoma važan dan za Kipar. Ovo bi moglo da dovede do ujedinjenja Nikozije“, smatra Grkinja Tina Sofokles. Barijera u Ulici Lidra u centru Nikozije je popularno mesto za posmatranje tampon zone grada i ničije zemlje sa praznim prodavnicama i domovima. „Sada je važno da se otvori novi prelaz kako bi se grad povezao i oživeo“, rekla je gradonačelnica Nikozije Eleni Mavru.
Turske vlasti ublažile su restrikcije na posete 2003. godine i pet prelaza je podignuto od tada između južnog grškog i severnog turskog dela. Linija je postavljena posle nasilja koje je izbilo 1960-ih i učvršćena posle podele ostrva turskom vojnom invazijom 1974. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari