Članovi udruženja vinara, voćara i vinogradara, stočara, pčelara, ratara, domaćinstva koja se bave seoskim turizmom i profesori negotinske Poljoprivredne škole bili su u prilici da tokom studijske posete Sloveniji posete ugledna poljoprivredna gazdinstva i vinarije u regijama Postojna i Bohinj i tokom pet dana trajanja posete razmene iskustva sa slovenačkim kolegama.

Opredeljenje da pomognu razvoj poljoprivrede u svojoj opštini, u Negotinu su potvrdili organizacijom ove posete koja je finansirana je sredstvima agrarnog budžeta Opštine Negotin. Tako je za krajinske poljoprivrednike organizovana poseta dveju farmi, nalaze se u okolni Postojne i Bohinja, na kojima se pored uzgoja stoke vlasnici bave i seoskim turizmom. U razgovoru sa domaćinima, gosti iz Negotinske krajine saznali su da se služi hrana proizvedena na samoj farmi i da su u ovaj posao koji je unosan uključene čitave porodice.

Budući da je Negotin poznat po proizvodnji vina, ne čudi što je tokom studijskog putovanja po Sloveniji jedno od odredišta bila i vinarija Vipava kod Bohinja. Degustacija vina iz Vipave bila je „začinjena“ nastupom članova hora iz Vipave, pobednika natpevavanja horova na negotinskim „Mokranjčevim danima „ 2009. godine, a za domaćine iz Bohinja, krajinski poljoprivrednici priredili su degustaciju vina i meda iz Negotinske krajine. Osim vipavske vinarije učesnici ove studijske posete obišli su i sirnicu u kojoj se proizvodi slovenački sir mohat, kao i plantažu trešanja gde se proizvodi šeri od trešanja. Na plantaži trešanja ugovorena je razmena sadnica sa voćarima iz Negotinske krajine, a turistički radnici Bohinja i Negotina dogovorili zajedničku pripremu projekta na bazi partnerskih odnosa u oblasti turizma. Time je konkretizovana buduća poslovna saradnja krajinskih i slovenačkih partnera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari