Bivšem policijskom inspektoru iz Herceg Novog, Slobodanu Pejoviću, Bošnjački savjet Crne Gore dodijelio je povelju „Rifat Burdžović-Tršo“, za svjedočenje u slučaju deportacija Bošnjaka iz Crne Gore tokom 1992. godine. Povelja se, kako je rečeno na svečanoj sjednici Savjeta, dodjeljuje pojedincima ili institucijama za doprinos u oblastima javnih djelatnosti, politike, ljudskih prava i razvoju ideje multietničkog i multikulturalnog društva, a Pejović je njen prvi dobitnik.

Bošnjački savjet se, prema riječima njegovog predsjednika prof. dr Šerba Rastodera, posvetio sjećanju na nemio događaj. „Iskazivanju zahvalnosti čovjeku koji je u ta nesojska vremena pokazao da sojska i čojska Crna Gora još uvijek živi, kroz djela pojedinaca, koji su odbili da se solidarišu sa zločinom. Rizikujući mnogo, Pejović je svjedočio o tom zločinu, u kome je pobijeno najmanje 86 Bošnjaka. Pejović je navodio imena i prezimena policijskih funkcionera, koji su njemu i drugim policajcima naredili da love nedužne izbjeglice iz Bosne i Hercegovine po Crnoj Gori“, rekao je Rastoder.

Zahvaljujući se na dodijeljenoj nagradi, Pejović je rekao da mu je dobro poznato ko je bio Rifat Burdžović Tršo i kakva su mu bila opredeljenja. „On je bio protiv razlika, vjerskih, nacionalnih, rasnih i socijalnih, koje su neki i u njegovo vrijeme koristili kao motiv za uništenje“, podsjetio je Pejović i dodao da je počastvovan ali i tužan jer je nagradu dobio zbog svjedočenja o ratnom zločinu. „Za one koji su nevino stradali i njihove preživjele, ovo je vjerovatno mala utjeha i opomena da se nikada ne zaboravi i ne ponovi zločin čiji smo bili svjedoci, a neki i učesnici“, rekao je Pejović. On je naveo da povelju prihvata kao opomenu da se nikada ne ponovi ono što se desilo 1992. godine, kada su nevini ljudi, koji nijesu htjeli rat, ni da ratuju, došli u Crnu Goru. „Umjesto da budu primljeni i da vrata budu otvorena kao svakom koji bježi, koji ne želi svoju, ali ni smrt drugih, oni su deportovani na stratište, odakle se nikad nijesu vratili. Oni što su ih pogubili nemaju prostora za pravdanje nikakvom ideologijom, vjerom ni interesom. Čovjek je iznad ideologije, vjere i interesa“, poručio je Pejović i dodao da da će novčani dio nagrade pokloniti Domu za nezbrinutu djecu u Bijeloj, jer je tu kako je naglasio „Crna Gora u malom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari