Ovo je prvi put i najverovatnije poslednji da su novinari obišli Posebno odeljenje Kazneno-popravnog zavoda u Požarevcu. Nadam se da niko od vas neće ući u ovaj objekat po drugom osnovu, rekao je juče Milan Obradović, direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde, nakon obilaska popularno nazvanog „srpskog Alkatraza“.

Reč je o objektu sa najvišim stepenom bezbednosti u Srbiji, naglasio je Obradović i dodao da bi prvi zatvorenici na izdržavanju kazne u Posebno odeljenje mogli doći do kraja leta ili početkom jeseni. To će biti „najrizičniji“ zatvorenici osuđeni za najteža krivična dela, između ostalih, i bivši komandant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija, njegov nekadašnji saborac Zvezdan Jovanović, bivši načelnik Državne bezbednosti Radomir Marković… Završni radovi na tom objektu biće završeni za desetak dana, mada je ćeliju broj 2 prvi „isprobao“ novinar Blica, kojeg je slučajno prilikom razgledanja zaključao novinar našeg lista. „Oslobađanje“ kolege novinara je potrajalo nekoliko minuta, jer je ključ od ćelija imao samo vođa smene straže.

O visokom stepenu bezbednosti ovog objekta govori i to da su novinari, iako se prvi zatvorenici očekuju tek za nekoliko meseci, bili tri puta pretreseni i isto toliko puta prošli kroz detektor kako bi došli do Posebnog odeljenja, koji još zovu „zatvor u zatvoru“. Svi su morali da skinu kaiševe, a pojedine kolege i cipele.

Nakon ulaska u zatvor osuđenici neće imati nikakav fizički dodir sa svojim posetiocima. Tokom posete razgovori sa zatvorenicima će se voditi preko interfona i slušalica, odvojeni neprobojnim staklom. Takođe, nema ni ljubavnih soba.

U Posebnom odeljenju ima po 30 ćelija na dva sprata, podeljenih u po dva odeljenja. Sve ćelije, hodnici, zajedničke prostorije su pod video nadzorom. Zatvorenici će u ćeliji imati tuš kabinu, sto, stolicu, krevet, lavabo, kao i utičnice za TV i radio. Dva sata dnevno zatvorenici će moći, ako to žele, da provedu u dvorištu. Kako pričaju stražari, na osnovu dugogodišnjeg iskustva, mali broj zatvorenika izlazi u dvorište. Dvorište je potpuno ograđeno, a zbog eventualnog pokušaja bekstva helikopterom dvorište je žicama ograđeno i odozgo. U slučaju bolesti ovi zatvorenici neće napuštati „srpski Alaktraz“, jer je izgrađena lekarska i stomatološka ordinacija, kao i bolničke sobe.

Izgradnja ovog „zatvora u zatvoru“ počela je 2005. godine. Ovo je prvi objekat ovakve namene izgrađen od 1987. Temelji Zavoda u Zabeli postavljeni su tačno pre 100 godina.

 

„Podigni ti nama zatvor“

Povodom formiranja KPZ Zabela postoji i anegdota da kada je knez Miloš želeći da iskaže zahvalnost građanima Požarevca ponudio da podigne neku zadužbinu jedan od građana rekao: „Milostivi gospodaru, podigni ti nama zatvor da nam deca ne odu daleko.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari