Prvi predsednik Evropske unije mora biti iz članice koja je deo evro-zone, ali i da ispuni druge kriterijume, rekao je juče državni sekretar za evropske poslove u francuskom Ministarstvu spoljnih poslova Žan-Pjer Žuje.
Bivši britanski premijer Toni Bler već je objavio da je zainteresovan za mesto predsednika Evropskog saveta, predviđeno novim sporazumom iz Lisabona o reformi institucija, umesto dosadašnjeg rotirajućeg šestomesečnog predsedavanja.

Prvi predsednik Evropske unije mora biti iz članice koja je deo evro-zone, ali i da ispuni druge kriterijume, rekao je juče državni sekretar za evropske poslove u francuskom Ministarstvu spoljnih poslova Žan-Pjer Žuje.
Bivši britanski premijer Toni Bler već je objavio da je zainteresovan za mesto predsednika Evropskog saveta, predviđeno novim sporazumom iz Lisabona o reformi institucija, umesto dosadašnjeg rotirajućeg šestomesečnog predsedavanja. Blerove bliske veze sa predsednikom Nikolom Sarkozijem podstakle su spekulacije da će ga Pariz u tome podržati, ali je Žujeovo izlaganje o tri glavne osobine koje mora imati budući predsednik, to izgleda isključilo.
Žuje je u razgovoru sa ekonomskim novinarima rekao da budući predsednik mora biti harizmatičan i snažan vođa kojeg poštuju njegove kolege. „To je barem francusko viđenje, to nije vizija koju dele svi“, rekao je Žuje. Prema njegovim rečima, budući predsednik mora biti osoba koja je „autentičan Evropljanin“, koja razume istoriju, mehanizme i institucionalne odnose u EU.
Rojters ocenjuje da bi to išlo u prilog luksemburškom premijeru Žan-Klodu Junkeru, koji se nalazio iza svih napora za postizanje kompromisa unutar EU, a sada predsedava ministrima finansija 15 članica evro- zone. Diplomate tvrde da Junker ima najviše šansi da bude imenovan za predsednika.
„Treći uslov je da to mora biti osoba koja je u središtu solidarnosti koja postoji u Evropi. To su evro-zona i šengenska zona“, rekao je Žuje. Britanija nije članica ni šengenske ni evro-zone, iako je Bler na početku prvog premijerskog mandata pre 10 godina zagovarao pristupanje zoni jedinstvene valute. On nije želeo da govori o konkretnim kandidatima. „Mislim da ne treba da se zapetljamo u listu imena“, rekao je Žuje i dodao da „oni koji poznaju evropsku istoriju, dobro znaju da oni koji suviše rano počnu nikada ne budu izabrani“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari