Prvi preliminarni izveštaji o posledicama NATO bombardovanja do kraja 2020. 1Foto: FoNet

Maja Gojković, predsednica Narodne skupštine Srbije obavestila je novinare da je u skupštinsku proceduru predala predlog o obrazovanju Komisije za istragu posledica NATO bombardovanja 1999. godine po zdravlje građana Srbije.

Takođe i uticaj na životnu sredinu, sa posebnim osvrtom na posledice koje je ostavila upotreba projektila sa osiromašenim uranijom.

Glavni zadatak te Komisije  biće da  utvrdi  postoji li uzročno-posledična veza između bombordavonja 1999. godine i sve češće pojave velikog broja teških i malignih oboljenja kod građana Srbije.

“Komisiju treba da čine poslanici, a moj predlog je da na čelu komisije  bude predsednik Odbora za zdravlje i porodicu Darko Laketić.  To će biti mala i efikasna komisja  u čiji rad će kasnije biti uključene i naučne ustanove  i stručna lica ,a ne samo poslanici “, navela je Gojkovićeva i dodala da će predlog o formiranju te komisije biti stavljen na dnevni red na prvoj narednoj sednici  parlamenta, po hitnom postupku  i da će  Laketić na toj sednici i predložiti članove komisije .

Prema rečima Gojkovićeve  rok za prvi preliminarni izvesštaj Komisije je kraj 2020. godine, s tim ssto Komisija ima obavezu da na šest meseci obavesti parlament o svom radu. Komisija će raditi na osnovu Izveštaja koji je dobila od predsednika italijanske komisije, koja govori i o smrtnim slučajevima i teškim bolestima  italijanskih vojnika, koje su uzrokovane osiromašenim uranijumom, a deo tog izveštaja, kako je dodala Gojkovićeva, odnosi  se na vojnike koji su bili na KiM.

“Naš zadatak je veoma važan zato što je ovo obaveza nas kao poslanika da građanima Srbije predočimo do kakvih rezultata smo došli, da im predočimo istinu i da javnosti Srbije kada se završi ovaj rad saopštimo rezultate. Ovde nema politike, ovo je u interesu svakog građanina ove države i ovde nema optužbe za bilo koga. Nama je cilj da dođemo do istine o interesu građana Srbije i onih koji su oboleli, njihovih porodica i svih nas koji živimo u ovoj državi. Zato očekujem da poslanici budu na toj sednici, da glasaju i omoguće ovoj Komisiji rad na jednako dobar način kako su to uradile naše italijanske kolege”, objasnila je  predsednica parlamenta .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari