Prvi projekat socijalne inkluzije žena 1

Šestomesečni projekat „Samostalni život“ koje je realizovala OCD Odbor za ljudska prava i SOS telefon, uz podršku UNDP-a završen je više nego uspešno jer je 11 od 14 žena kod poslodavaca u Vranju nakon tromesečne obuke dobilo stalno zaposlenje.

Ovo je rečeno na završnoj konferenciji na kojoj su javnosti saopšteni rezultati projekta.

Kod izbora poslodavaca, kako se navodi u saopštenju tima SOS telefona, primenjivan je princip da vrsta proizvodnje i radno mesto odgovaraju radnim mogućnostima žena iz porodičnog nasilja što su poslodavci i prihvatili.

Podrška Agencije UNDP odnosila se na obezbđ|ivanje sredstava za zarade, kao i poreze i doprinose i nadoknadu putnih troškova za svaku od upošljenih žena koje su kroz tromesečnu obuku, a kasnije i rad ovladale veštinama u tekstilnoj, ugostiteljskoj, kožarskoj i prehrambenoj industriji u Vranju.

„Ovo je vrlo zahtevan program koji podrazumeva određeni vremenski period prilagođavanja jer mnoge od žena su tek sada primile svoju prvu zaradu u životu, a imaju između dvadeset pet i pedeset godina“, navode iz Odbora za ljudska prava u Vranju i dodaju da je osam žena živelo isključivo od socijalne pomoći pre nego što su dobile priliku za stalno radno angažovanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari