Jedan od najboljih sportista svih vremena, švajcarski teniser Rodžer Federer, prvi put je posetio Srbiju zbog duela sa „orlovima“ u prvom kolu Svetske grupe Dejvis kupa. Ništa u tome ne bi bilo čudno da Federer nije nenajavljen stigao na aerodrom „Nikola Tesla“, pa je po sletanju aviona sa švajcarskom delegacijom sva pažnja bila usmerena ka osvajaču Australijan opena Stanislasu Vavrinki. Federer je stavio kapu na glavu sa željom da prođe neopaženo, ali mu to nije pošlo za rukom, pa je ubrzo postao glavna „meta“ svih prisutnih na aerodromu.


Federer je poslednji put igrao u Dejvis kupu pre nepune dve godine, kada su Amerikanci slavili sa ubedljivih 5:0 u sred Švajcarske. Sada nije bio na preliminarnom spisku, ali je posle eliminacije na prvom grend slemu iz Melburna umesto u Dubai otputovao u domovinu. Njegovu odluku da se neočekivano vrati u nacionalni tim sigurno je „urbzala“ činjenica da sa suprotne strane mreže neće biti Novaka Đokovića. Dok se Novak nije probio u svetski vrh, mnogi ljubitelji tenisa iz Srbije navijali su upravo za Federera, koji je dočekan srdačno i u Novom Sadu, iako se u medijima često provlači da nije u dobrim odnosima sa najboljim srpskim sportistom.

– Mediji često preuveličavaju stvari. Kao da žele da se vrhunski igrači svađaju. Novak i ja smo odigrali puno uzbudljivih mečeva, ali često se viđamo i naš odnos je dobar. Veoma korektan i prijateljski. Drago mi je što je postao veliki igrač, istakao je Federer.

Teniser, koji je rekorder po broju osvojenih grend slem trofeja u open eri, mnoge je iznervirao kada 2009. godine nije mogao da obuzda plač tokom dodele trofeja na Australijan openu, a nakon poraza od Rafaela Nadala u finalu. Malo je poznato da je identičan „scenario“ viđen i nakon njegovog prvog finala u karijeri, 2000. u Marseju, kada je izgubio od zemljaka Marka Rosea.

Federer je rođen 8. avgusta 1981. godine u Bazelu. Tokom Olimpijskih igara u Sidneju 2000. upoznao je teniserku Mirku Vavrinec, sa kojom je sklopio brak devet godina kasnije, a nedugo nakon venčanja postali su roditelji bliznakinja Majle Rouz i Šarlen Rive, koje će ove godine dobiti brata ili sestru. Supruga ga prati gotovo na svim turnirima i najvatreniji je njegov navijač. Mnogo puta je pokazao svoju humanu crtu, osnovao je fondaciju sa svojim imenom za prikupljanje sredstava za najugroženije svetske stanovnike. Ljudi iz njegovog okruženja smatraju ga za veoma prijatnu i iskrenu osobu, koja ima neverovatan smisao za humor. Po jedna ulica u Bijenu, gradu na zapadu Švajcarske, i u nemačkom Haleu nosi njegovo ime.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari