Pripadnici vlade Zimbabvea i njeni politički oponenti sastali su se u Pretoriji tokom vikenda u okviru prvih razgovora licem u lice od kada je od Južne Afrike u martu zatraženo da posreduje između dve strane.
Obe strane su se saglasile da neće otkrivati detalje razgovora koji imaju za cilj da uspostave pravila za predsedničke izbore u Zimbabveu zakazane za mart 2008.

Pripadnici vlade Zimbabvea i njeni politički oponenti sastali su se u Pretoriji tokom vikenda u okviru prvih razgovora licem u lice od kada je od Južne Afrike u martu zatraženo da posreduje između dve strane.
Obe strane su se saglasile da neće otkrivati detalje razgovora koji imaju za cilj da uspostave pravila za predsedničke izbore u Zimbabveu zakazane za mart 2008. Ali, jedna osoba upućena u pregovore saopštila je da su razgovori još u toku i da postoje znaci napretka na sastanku.
Napori da se ostvari mir između vlade i opozicije u zastoju su od kada se predsednik Zimbabvea Robert Mugabe saglasio da pod pritiskom političkih lidera iz Južne Afrike razgovara na regionalnom sastanku u martu.
Lideri opozicionog Pokreta za demokratske promene otišli su u Pretoriju još pre nekoliko nedelja na razgovore, ali se tada nisu pojavili vladini pregovarači. Prošle nedelje policija je konfiskovala pasoš jednog od opozicionih lidera Artura Mutambare, šefa ocepljene stranke opozicione grupe.
Kritičari 27-godišnje vladavine Mugabea pod stalnim su pritiskom policije i vladinih lojalista od januara, dok je stotine građanskih lidera, aktivista grupa za ljudska prava i članova Pokreta za demokratske promene pretučeno, kidnapovano i hapšeno.
U poslednjih nekoliko dana Mugabe je, čini se, smekšao svoj stav. „Moraju postojati situacije kada moramo biti zajedno. Posle svega, jedemo zajedno“, izjavio je Mugabe. Ovaj gest je gotovo do sada neprimeren za Mugabea koji je svoje političke protivnike nazivao oruđem Britanije i SAD i otvoreno im pretio batinama. Opozicioni lideri odbacili su ovakve izjave kao političku predstavu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari