Prvi slučaj afričke svinjske kuge na Kosovu 1foto Milan Maričić/ATAImages

U opštini Klokot danas je potvrđen prvi slučaj afričke svinjske kuge (ASK), saopštila je Agencija za hranu i veterinu Kosova.“Nakon objavljivanja sumnje na prisustvo bolesti, Agencija za hranu i veterinu sa svojim ekipama izašla je na teren radi dijagnostičkih istraživanja na farmi, uzimanja uzoraka i izolacije farme. Rezultati uzoraka su potvrdili prisustvo ASK bolesti“, navodi se u saopštenju.

Ekipe veterinarskih inspektora su zajedno sa ugovorenom kompanijom uništile obolele ženke i dezinfikovale farmu i sve oko farme. Počelo je epidemiološko istraživanje farmi u perimetru od tri kilometra.

Na osnovu zakona na snazi, agencija je osnovala krizni štab koji će biti odgovoran za upravljanje situacijom i nadgledanje radnji za sprečavanje širenja bolesti.

„Zamoljene su privatne veterinarske ordinacije da budu spremne za podršku na terenu, prijavljivanje svih sumnjivih slučajeva i uzimanje uzoraka krvi. Počelo je kontaktiranje uzgajivača svinja radi aktiviranja biobezbednosnih mera samoodbrane na njihovim farmama“, dodaje se u saopštenju.

Afrička kuga svinja je zarazna virusna bolest koja izaziva hemoragijsku groznicu kod domaćih i divljih svinja sa visokom smrtnošću do 100 odsto.

Prema dosadašnjim naučnim saznanjima, ta bolest se ne prenosi na čoveka, odnosno to oboljenje ne pogađa ljude.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari