Prvi svedok Tužilaštva Haškog tribunala na suđenju bivšem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću biće najverovatnije jedna od žrtava genocida u Srebrenici, saznaje Danas.


Prema istom izvoru, očekuje se da Tužilaštvo uskoro obelodani spisak svedoka u ovom procesu, koji počinje 16. maja, dok će Mladićeva odbrana maksimalno odlagati objavljivanje spiska svojih svedoka.

Tužilaštvo je planiralo da sasluša 410 svedoka, uključujući i 25 eksperata, od kojih bi u sudnici trebalo da se pojavi njih oko 150, a iskazi ostalih biće ponuđeni u pisanoj formi. Za glavno ispitivanje svedoka, optužba će tražiti oko 200 sati. Na spisku tužilaštva nalazi se i oko 27.906 dokaznih predmeta, od kojih većinu čine dokumenti VRS, Vlade i ministarstava RS i dokumenti o otkrivanju i identifikaciji posmrtnih ostataka žrtava. Pored toga, među dokaznim materijalima nalaze se lične beležnice, audio i video materijali zaplenjeni u kući Ratka Mladića.

– Kao svedoci odbrane u procesu Mladiću pred Haškim tribunalom verovatno će biti pozvani oni koji će se pojaviti i u suđenju Radovanu Karadžiću – kaže za Danas savetnik Mladićevog pravnog tima advokat Miloš Šaljić, i podseća da su neki od tih svedoka takođe haški optuženici.

Šaljić očekuje da će dokazi odbrane na suđenju bivšem komandantu Vojske RS optuženom za genocid u Srebrenici i druge ratne zločine, doći na red kroz godinu dana.

– Nismo opredelili ni ljude ni njihov broj, ali radimo intenzivno na tome i na prikupljanju drugih dokaza. Potencijalni svedoci će o tome biti blagovremeno obavešteni kao i sud – navodi Šaljić. On podseća da je Mladićeva odbrana odustala od davanja uvodne reči odmah pošto to učini tužilac, nego će iskoristiti pravo da to učini pre izvođenja svojih dokaza. Šaljić takođe očekuje da će, nakon početka suđenja u maju, davanjem uvodne reči tužilaštva, nastupiti odlaganje od tri meseca.

Komentarišući to što je haško Tužilaštvo planiralo 410 svedoka, Šaljić kaže da će od tog broja samo „njih šestoro ili sedmoro svedočiti licem u lice“. Svi ostali će se, kako navodi, obratiti sudu video linkom, ili će biti pročitani njihovi iskazi. Dodaje da je, prema njegovim informacijama, došlo i do pada kompjuterskog sistema u Tribunalu, kada je tužilaštvo izašlo sa spisima u predmetu Mladić, jer „centralni kompjuter nije mogao da primi sve materijale“.

Suđenje Mladiću počinje skoro tačno godinu dana, nakon što je Mladić u maju prošle godine uhapšen u selu Lazarevo kod Zrenjanina.

Karadžić startuje u oktobru

Haški tribunal je krajem aprila naložio da bivši predsednik RS Radovan Karadžić odbranu počne 16. oktobra, ove godine, dok on zahteva da to bude u martu iduće godine. Dosad je objavljeno da je Karadžić, između ostalih, za svog svedoka pozvao i Milorada Dodika, aktuelnog predsednika RS. Dodik je dosad pred Tribunalom javno svedočio jedanput – na suđenju bivšem zvaničniku Autonomne regije Krajine Radoslavu Brđaninu koji je zbog progona nesrba pravosnažno osuđen na 32 godine zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari