Vanredna situacija u zemlji koja je za nama, ostavila je svoj trag i na projekat „nove topionice“ pa su četiri strane učesnice ovog za Bor, ali i za Srbiju značajnog projekta dogovorile kako ublažiti zastoj koji su uslovile vremenske (ne)prilike u Srbiji i ubrzati radove na rekonstrukciji topionice i izgradnji nove fabrike sumporne kiseline.

Čelni ljudi Rudarsko-topioničarskog basena Bor, SNC Lavalina, Outoteka i Energoprojekta su još jednom ažurirali termin-plan radova i definisali rokove isporuke prve opreme.

– Uradili smo presek stanja i nakon toga dobio sam uveravanja sve tri strane da će kompletna procesna oprema za projekat „nove topionice“ biti u RTB-u do kraja ove godine. Deo se, kako čujem, pakuje, a deo je već na putu prema Boru, pa će u narednih desetak dana stići prvi kontingent od oko 100 tona opreme za kontaktni kotao u novoj fabrici sumporne kiseline, a za šest do sedam nedelja biće dopremljeno dodatnih 300 tona opreme – izjavio je generalni direktor RTB-a Blagoje Spaskovski nakon ovog sastanka.

Generalni menadžer kanadske inženjerske kuće SNC Lavalin Vulkan Matler uveren je da neće biti kašnjenja u realizaciji projekta rekonstrukcije topionice i izgradnje nove fabrike sumporne kiseline.

– Ovaj projekat sastoji se od osam hiljada različitih aktivnosti, sve one su u toku i mi na tome radimo već godinu dana. Glavni inženjering je završen, a kompletna procesna oprema za novu fabriku sumporne kiseline biće gotova do kraja ove godine, pa nam sledeća ostaje za njenu instalaciju. Dopremanje opreme je počelo, pa je iz Pitsburga (SAD) već na putu predgrejač težak 60 tona. To, međutim, nije jedina oprema koja će biti transportovana u aprilu jer imamo i druge delove, poput kontaktne sekcije i tornja, koji će u Bor biti dopremljeni do kraja maja. Osim opreme koja u Bor stiže iz različitih delova sveta, SNC Lavalin je, uz svesrdnu pomoć RTB-a, ovde napravio i vrhunsku fabriku za proizvodnju sudova od FRP materijala. Do kraja marta videće se i prvi rezultat rada te fabrike, odnosno prvi sud – ističe Matler zahvaljujući čelnom čoveku borskog kombinata bakra na pomoći i podršci da za kratko vreme izgrade fabriku koja nema značaj samo za ovaj projekat, već će u njoj i po izgradnji „nove topionice“ moći da se izrađuju sudovi i izvoze se na inostrano tržište, čime SNC Lavalin daje veliki doprinos lokalnoj zajednici.

Prema rečima generalnog direktora Energoprojekta Vladimira Milovanovića, firme koja je projektant i izvođač lokalnih radova, obezbeđeno je da se izrada projektne dokumentacije i dozvole za izgradnju ove i narednih faza ubrzaju. „Tako da sada imamo potpuno otvoren posao koji ćemo, ubeđen sam, završiti do decembra 2013. godine“, rekao je Milovanović.

Kolposkop za Zdravstveni centar

Zdravstveni centar Bor dobio je vrednu donaciju Rudarsko-topioničarskog basena Bor, pokretni video kolposkop sa CCD kamerom i monitorom za Odeljenje ginekologije, čija je vrednost 1.239.000 dinara. „Reč je o aparatu koji se koristi za rano otkrivanje i lečenje raka grlića materice. Na ovaj način, ZC Bor, zahvaljujući odličnoj saradnji sa rukovodstvom RTB, svojim pacijentima pružiće pravovremenu i adekvatnu zdravstvenu zaštitu“, kaže direktor ZC Bor dr Dragan Stojadinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari