Agencija za restituciju donela je rešenje kojim je naslednicima novosadskog trgovca, zadužbinara i dobrotvora Nikole Tanurdžića vraćen deo imovine u ulici Modene 1 – 3 u Novom Sadu, u zgradi poznatoj kao Tanurdžićeva palata. Tanurdžićevim naslednicima zasad je vraćeno devet lokala.


Pravni zastupnik porodice Tanurdžić, ali i Udruženja za povraćaj nacionalizovane imovine u Novom Sadu, advokat Srđan Dobrosavljev kaže da je ovaj primer razumevanja gradskih vlasti i starih vlasnika smernica u daljem rešavanju predmeta restitucije.

– Na jednoj tribini koju je organizovalo naše Udruženje došlo je do saradnje i razumevanja između gradskih struktura i predstavnika starih vlasnika, a da je korektnim odnosom JP Poslovni prostor i gradskog javnog pravobranioca ta saradnja postigla svoj pun oblik, što je i rezultiralo donošenjem ovog delimičnog rešenja. Moramo da istaknemo efikasan rad kancelarije Agencije za restituciju u Novom Sadu, osnovane pod pokroviteljstvom Vlade AP Vojvodine. Ovakav odnos lokalne samouprave je pravi primer odnosa vlasti prema građanima i da je donošenje ovog rešenja na korist samog grada, svih građana, a nikome ne ide na štetu i posebno treba istaći da se njime ni na koji način ne dira, niti će se dirati, u ranije stečena prava građana koji su u postupku otkupa otkupili društvene stanove – rekao je Dobrosavljev.

Trgovac Nikola Tanurdžić bio je dobrotvor Matice srpske, a pomagao je i Crkvu, Sokolsku omladinu, kao i Novosadsku trgovačku omladinu. Uz prijatelja Miloša Raletića, najzaslužniji je za podizanje palate Novosadske trgovačke omladine, preko puta zgrade Vlade AP Vojvodine.

Životno delo Nikole Tanurdžića krunisano je podizanjem palate u Novom Sadu. Izgradnju poslovno-stambenog objekta na placu bivše pivnice Minhen poverio je prijatelju Đorđu Tabakoviću, a svečanom otvaranju 1934. godine prisustvovao je i kralj Aleksandar Karađorđević.

Po završetku Drugog svetskog rata, vlasti su Tanurdžiću konfiskovale svu imovinu. Oduzeto mu je 3.000 kvadratnih metara lokala i 60 stanova. Njegov unuk i imenjak, koji je na čelu vojvođanskog Udruženja za povraćaj nacionalizovane imovine, do danas je posedovao samo jedan stan u Tanurdžićevoj palati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari