PSG: Obustaviti izgradnju fabrike Linglong zbog nehumanih uslova za radnike 1Foto: Pixabay/jannonivergall

Pokret slobodnih građana (PSG) pozvao je danas nadležne institucije da hitno sprovedu vanredan inspekcijski nadzor nad izgradnjom kineske fabrike Linglong kod Zrenjanina zbog kako su naveli, nehumanih uslova u kojima radnici angažovani na tom projektu žive i rade.

Navodeći da su radnici iz Vijetnama i Kine smešteni u neuslovnim barakama i da su im oduzeti pasoši kako ne bi mogli svojevoljno da napuste posao, iz pokreta su ocenili da je „jasno da kineski investitor ne poštuje zakone Srbije i da se izgradnja mora obustaviti dok se svi nedostaci ne uklone“.

„Na žalost, ovo nije usamljen slučaj eksploatacije i dovođenja radnika u situacije slične ropstvu i trgovine ljudima, dok se vladajuća stranka bavi samo lažnim brojevima i manipulacijama o rastu BDP. Ukoliko građani Srbije i radnici državljani drugih država nemaju dostojne uslove za život i rad, ti brojevi ostaju samo ukras u predstavama Aleksandra Vučića za razmetanje“, piše u saopštenju.

PSG je zatražio od nadležnih i da utvrde „ko su nepoznata lica koja su danas sprečila aktiviste nevladinih organizacija i novinare da ponovo uđu u kamp u kom su smešteni radnici“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari