PSG povodom hapšenja Trifunovića: Neprimereno izricanje sankcija lišavanja slobode zbog verbalnog delikta 1Foto: Beta/Milan Obradović

Pokret slobodnih građana smatra neprimerenim izricanje bilo kakvih sankcija koje podrazumevaju lišenje slobode, makar i uslovno, zbog verbalnog delikta, bez obzira na to što sporna izjava ne odražava vrednosti za koje se PSG zalaže.

Takav pristup pripada vremenima nedemokratskih režima u istoriji i tužno je što se u 21. veku vraćamo lošim tradicijama, navodi se u saoptenju Pokreta.

Kako navode, nedostojno je i poražavajuće što se režimi u Srbiji i Hrvatskoj međusobno takmiče u strogoći pokazujući mišiće nad glumcima, pevačima i drugim građanima.

-Pravni poredak svake zemlje mora da ostane brana od nepravdi i ne sme da padne pod uticaj dnevnopolitičkih pograničnih marifetluka niti sredstvo u rukama političkih elita koje još uvek nisu pronašle efikasnije sredstvo za homogenizaciju biračkog tela od izazivanja nacionalnih tenzija i podgrevanja sukoba iz prošlosti, kažu iz PSG i dodaju da pored nejasnoće u pogledu toga po kom osnovu je Prekršajni sud u Splitu zasnovao mesnu nadležnost za izjavu koja je učinjena na društvenoj mreži, van te države, smatramo poražavajućim što je nesporno pogrešna i štetna izjava sankcionisana na način koji se bez preterivanja može smatrati šikanom.

– Iskreno verujemo da evropske vrednosti koje nisu samo slovo na papiru garantuju poštovanje prava na slobodu govora, a da čak i u slučajevima zloupotrebe tog prava na nedoličan način, se ne ide u zatvor ma koliko te reči bile nepristojne ili neprikladne. Osećaj nepravde pojačava opštepoznata činjenica da je Sergej Trifunović jedan od najiskrenijih zagovornika normalnog suživota svih naroda koji žive na području nekadašnje zajedničke države. Opšte je poznato i koliko je puta i na kakav način bio napadan zbog takvog društvenog i političkog delovanja i da je nepravedno, nepošteno i dugoročno štetno ovako surovo kažnjavati takvog čoveka, istakli su Pokreta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari