PSG: Skandalozno maltretiranje Severine na granici 1Foto: Printscreen/Youtube

Pokret slobodnih građana (PSG) smatra skandaloznim i nedopustivim nastavak prakse maltretiranja i zabrane ulaska u Srbiju javnim ličnostima iz regiona zbog njihovih izjava i osuđuje zadržavanje pevačice Severine Vučković u nedelju uveče na graničnom prelazu Bajakovo, saopšteno je danas.

Prema navodima PSG, naročito je zabrinjavajuća izjava ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića o postojanju spiskova osoba koje terete za verbalne delikte, što podseća na najmračnije prakse iz prethodnog veka.

„Dačić mora hitno da odgovori javnosti po čijem nalogu su ti spiskovi nastali, ko su osobe na spiskovima i na bazi kojih kriterijuma su sastavljeni“, naveo je PSG u saopštenju.

PSG je oceniuo da je režim radikala i socijalista još jednom pokazao da je jedina stvar koju uspešno sprovodi „produbljivanje mržnje i izazivanje konflikata sa drugim narodima regiona“, a u konkretnom slučaju čak i kršenja jedne od četiri osnovne slobode Evropske unije, pošto je privremeno zadržana Severina Vučković građanka države članice EU.

„Bezbednost građana Srbije je višestruko ugrožena, jer se bezbednosne službe bave pre svega političko-estradnim progonom neistomišljenika režima i zaštitom kriminalaca i terorista poput Milana Radoičića“, tvrde iz PSG.

PSG zahteva obustavu prakse zabrana ulaska bilo kom građaninu bilo koje države, osim onima koji zaista predstavljaju pretnju po bezbednost građana, u skladu sa zakonima i pravilima koja postoje.

„To što se neko ne slaže sa vlastima u Srbiji, nije i ne može biti razlog da mu se zabrani ulazak“, poručio je PSG.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari