saborFoto Informativna sluzba SPC

Grad Beograd i Srpska pravoslavna crkva danas proslavljaju gradsku slavu Spasovdan, a u spasovdanskoj litiji kako je najavljeno proneće se i mošti sveca kanonizovanog 2010. godine Justina Popovića Ćelijskog.

Tim povodom SPC je poslala dopis Ministarstvu prosvete da pozove zainteresovane đake i roditelje da se litiji pridruže.

Vladimir Pajić, narodni poslanik Pokreta slobodnih građana tom prilikom je čestitao praznik svim vernicima i rekao:

“Beograd je grad sa tradicijom i kulturom koju mora da neguje i čuva na pravi način. Nažalost, dan koji treba da obeležava ljubav, mir i saosećanje biće obeležen političkom zloupotrebom osećanja građana i obojen etnofiletističkim, fašističkim i anticivilizacijskim delom Justina Popovića. Umesto da se gradom pronose ideje o ljubavi i solidarnosti koje su koren pravoslavlja, mi ćemo svedočiti ideji antisemitizma, anticivilizacije, antikulture i mržnje prema svetu u kom se nalazimo.”

Pajić dodaje da nema ništa zajedničko pravoslavlju i Justinovim izjavama da je “evropska kultura i civilizacija leš i smrad” a još manje sa njegovim članstvom u komisiji Velibora Jonića koja je progonila profesore Univerziteta i izražavala podršku kvislinškoj vlasti tokom Drugog svetskog rata.

Protivljenje civilizaciji, kulturi i prosveti

“Protivljenje civilizaciji, kulturi i prosveti je nešto čime se Popović ponosio pa je onda licemerno da Srpska pravoslavna crkva uopšte obaveštava Ministarstvo prosvete o ovome tražeći prisustvo đaka. Iz dopisa SPC Ministarstvu prosvete u kom poziva učenike na ovu litiju jasna je namera da se retrogradne ideje Justina Popovića dalje promovišu i nametnu kao jedine ispravne, a kao rezultet takvog kontinuiranog rada dobijamo sve više mladih koji su okrenuti nacionalzmu i mržnji prema pripadnicima drugih naroda i svemu što donosi društveni napredak, a ne prema solidarnosti, ljubavi i nadi kao vrednostima.” dodao je Pajić.

„Brzinska kanonizacija Popovića“

Pajić je istakao da brzinska kanonizacija Popovića, koja je 2010. godine poslužila da se pokrije problem sa tadašnjim vladikom Artemijem, sada služi da pokrije katastrofalne političke gubitke državnog vrha i da je crkva još jednom svojevoljno instrumentalizovana za potrebe produbljivanja etnofiletističke ideje koja je inače i od same crkve označena kao jeres.

“Ko je hteo ljubav u Hristu izgleda da će morati da sačeka. Takođe i onaj koji je hteo sekularno društvo.” zaključio je Pajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari