Telo Dobrile Ivić (77) iz Popovčića, zaseoka sela Lučice kod Požarevca, tek posle pet dana od smrti komšije su pronašle u njenoj porodičnoj kući. Pošto su čule zapomaganje njene majke, poluslepe Vere Ivić (91), pozvali su Hitnu pomoć i policiju. Lekari su tada mogli samo da konstatuju smrt starice, čije su telo izujedali brojni psi lutalice, koji su se okupljali u dvorištu, jer ih je ona hranila. Staričine noge su skoro do koske bile oglodane, kao i pola glave.


Pošto je godinama skoro potpuno slepa, Vera je slučajno pod rukom osetila hladno ćerkino telo, pa je počela da viče i doziva komšije. Vera je u potpunosti zavisila od svoje ćerke, koja je, iako retardirana, brinula o njoj i kući.

Njihov prvi komšija Slavoljub Stojković čuo je staričino zapomaganje i kad je čuo šta se desilo pozvao je policiju.

– Obe starice su živele same, u društvu oko 40 pasa lutalica, koje je pokojna Dobrila hranila starim hlebom, koji je dovlačila u džakovima. Nakon njene smrti, psi su je izujedali po nogama i glavi, pa smo zatekli jezivi prizor – rekao je komšija Slavoljub Stojković. U selo su ubrzo došli šinteri iz Požarevca, koji su uhvatili i odveli većinu pasa, dok se desatak razbežalo po selu. Pošto starice nisu bile u dobrim odnosima sa komšijama, bile su godinama prepuštene same sebi.

Komšije kažu da Dobrila ima sina koji živi u Švajcarskoj, ali da već 20 godina nije u kontaktu sa njom. Starice nisu dobijale socijalnu pomoć, jer su imale penzije, Dobrila poljoprivrednu, a Vera od svog pokojnog muža, 12.500 dinara, koji je radio na železnici. Pošto nije u stanju da brine o sebi, ona će biti smeštena u požarevačku bolnicu, a onda u neku od ustanova koje brinu o starima i bolesnima. Njoj su u posetu došli predstavnici požarevačkog Centra za socijalni rad koji su joj iz Crvenog krsta Požarevac, doneli vodu i hranu. Starica koja skoro šest dana nije ništa jela halapljivo je gutala hranu, dok je zapomagala za preminulom ćerkom.

– Dobrila dete moje, što me ostavi? Ko će sada da me pazi i hrani? Kud ću jadna sada sama. Dete moje što me ne povede sa sobom, već me ostavi da se mučim i patim – naricala je straica Vera za preminulom ćerkom u pauzama dok je uzimala zalogaje hrane.

Inače, kuća u kojoj su starice živele bila je potpuno zapuštena. Cela je bila ispunjena raznim smećem i jako je zaudarala na pseći izmet. U krevetu u kojem je Dobrila preminula zatekli smo jedno štene kako bezbrižno drema.

Staričine komšije nisu imale lepo mišljenje o njima jer su bile neprijatne i teškog karaktera, pa su zaobilazili njihovu kuću i izbegavali kontakt sa njima. Njihov rođak Janković Borislav (85) kaže da ga nije žao što je njegova rođaka na takav način skončala.

– Nije me žao za njihovu zlu sudbinu. Takav život svojim ponašanjem su i zaslužile. Optuživale su me da sam im ukrao kofu iako sam im pomagao. J….. ih kofa Više me ništa ne interesuje u vezi sa njim-ljutito priča Borislav.

Na licu mest pored policije i hitne pomoći bio je i istražni sudija koji je naredio da s izvrši obdukcija pokojnice. Tek nakon izvršene obdukcije saznaće se tačno vreme smrti i njen uzrok.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari