„Shvatio sam da je moj jedini izlaz da se obratim psihijatru“: Ispovest mladića koji se godinama bori sa svojim mentalnim problemima

Danas je Svetski dan mentalnog zdravlja

Ostavite komentar


  1. Већина лекова захтева пар месеци док почну да делују, с тим што вам је обично прво још горе него на почетку терапије, па чак имате и самоубилачке идеје које неки и спроведу у дело. Променио сам неколико терапија без успеха. Од неких сам био заглупео, од других агресиван, вербално, са жељом да не остане на томем а од трећих сам одустао јер су их повукли из продаје јер су видели да већ након пола године, код мушких корисника, изазивају рак простате. До повлачења лекова, користио сам их 2,5 године. Срећом, мене је та болест заобишла.

  2. Nema tu oslanjnanja na lekove kao magicni stapic, posebno antidepresivi oni deluju suptilno bez da spoznas momenat delovanja. Glavno je da osoba pozeli da promebi svoje stanje, onda razgovori sa lekarom i terapija mogu imati dejstvo. Nema garancija u zivotu pa ni psihijatar ne moze srecu preko noci da prenese. Zato se kaze da je to proces, ali glavno je to da osoba mora da pozeli da joj bude bolje. Koliko god bizarno zvucalo mnogo ljudi sa anksiozno depresivnim poremecajima ima i neki prateci mazohizam. Taj mazohizam u stvari postane komfort zona svesti, tj. osoba se navikne na patnju i onda kada se sa njom bori ima problema što dodatno zbunjuje. ima tu naravno i prikrivene tvrdoglavosti, ali i na tome se radi. Kao sto vec dva puta rekoh morate pozeleti da vam bude bolje, onda i psihijatar i lekovi imaju mnogo vise smisla.

  3. Zanimljivo da se pojedinim ljudima, bas kao i meni stanje teske nesanice depresije i anksioznosti javilo isto kao i mladicu iz teksta na pocetku studija. Ima neceg u odgovornosti i obavezama sto fakultet za neke od nas znaci pa to rezulzira jednim ovako uzasnim iskustvom. Jedino sto mogu da potvrdim ovom mladicu jeste, da ce sve to proci. Sigurno ce proci…. To je jedan ambis za koji mislis da ce te progutati, ali, nije tako, ne traje vecno. Zelim ti srecu i da brzo budes sasvim OK!

  4. Dvanaest godina imam taj problem, znam u kakvu su stanju oboleli, pijem terapiju i mislim da ona na mene više ne deluje, mislim da svako mora da nađe način da se sa tim izbori jer lekovi mogu samo da pomognu u lečenju,ali ne mogu da te izleče. Evo radim već 10 godina, imam periode kada mi je dobro i kada je loše, ali sam se navikao i ne opterećujem se više sa onim mislima sa početka ovog stanja.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 10. oktobar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Antonela Riha, novinarka

I pre nego što sam se učlanila u Klub čitalaca Danasa kupovala sam jedino Danas.