Psihološkinja Ivana Jakšić na tribini “Na kafi sa psihologom”: Decu treba emocionalno opismenjavati 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Psihološkinja Ivana Jakšić poručila je večeras da je neophdono usmeriti se „na emocionalno opismenjavanje dece koje mora da krene prvo sa edukovanjem roditelja“.

Jakić je na tribini “Na kafi sa psihologom” o temi „Srbija posle tragedija – Da li imamo empatiju?, rekla da je posle tragedije u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ poruka bila – pričajte sa decom.

„Verujem da roditelji to žele da rade, ali da li znaju kako to da rade, da li su podržani, da li imaju to gde da nauče, da li je bio neko da pogleda šta se dešava u nekoj kućnoj atmosferi“, rekla je ona na tribini koju je organizovala Fondacija Hemofarm.

Jakšić je ocenila da je, u pogledu ovako ekstremmih slulajeva nasilja, na prvom mestu porodična sredina, koje je obrasce učilo dete u okviru porodice, ali i kako teče socio-emocionalni razvoj deteta u okviru porodice, da li se potrebe deteta prepoznaju, da li se dete emocionalno opismenjava.

„U velikom broju ovakvih slučajeva nailazimo na zlostavljanje, na vrlo problematične porodične situacije“, rekla je ona i istakla kako je vrlo važno šta se dešavalo u najranijem razvoju deteta u okviru porodice.

Prema njenim rečima, socijalno funkcionisanje deteta u vršnjačkoj grupi je drugi važan faktor, kada se posmatraju slični slučajevi.

Jakšić je ocenila da se nakon onoga što se desilo u „Ribnikaru“ „probudila vrlo snažna empatija“ i navela da empatiju „snažnije osećamo prema ljudima koji su nam slični“.

„Mislim da je u ovoj tragediji presudno bilo to što smo zaista svi mogli da se zamislimo u ulogama i te dece i tih roditelja.Svi smo nekada bili učenici, dosta nas ovde su i roditelji. To je bio vrlo snažan element zašto nas je to toliko potreslo, jer smo svi mogli da se zamislimo u toj situaciji da smo otišli u školu, da se nismo vratili iz škole, jer smo svi bili učenici, a čini mi se još teže kao roditelji da smo poslali dete u školu i da se to dete prosto nije vratilo“, rekla je jakšić.

Ona je ocenila „da nas je preplavljivalo nasilje, da ga je bilo svuda, ali da nismo znali gde da počnemo i za šta da se uhvatimo“, ali je, posle tragedije u OŠ ‘Vladislav Ribnikar’, shvatilo „da nam treba sistem prevencije i zaštite“.

Psiholog Vladimir Borovnica ukazao je da „ako je tanka demokratija i ako nema pravne države psihopatija pobeđuje, nasilje pobeđuje“.

„Težište je na demokratizaciji i jačanju pravne države“, istakao je on.

Borovnica je rekao da 50 odsto problema mentalnog zdravlja počinje do 14 godine, a 75 odsto do 24, 25 i dodao da je mentalno zdravlje dece i mladih uvod u probleme mentalnog zdravlja.

On je istakao da je, kada se govori o zaštiti mentalnog zdravlja, prioritet da se jača služba za zaštitu mentalnog zdravlja dece i mladih „što je kod nas tanko“.

Novinar Veran Matić rekao je da je ono što se sada događa u Srbiji očekivana posledica strašne militarizacije društva koja traje 30 godina i ocenio da je „jako važna demilitarizacija društva“.

„Kažemo da smo treća u svetu nacija po količini oružja. To ne znači samo količinu oružja, to znači koja je priroda našeg odnosa jednih prema drugima. U naš DNK je ugrađena nasilnost jednih prema drugima u bliskom odnosu“, ocenio je Matić, sugerišući da je važna i dekontaminacija.

„Mi nismo ništa uradili sa našim ratovima i onim što je evidntno utvrđeno na globalnom nivou, koliko smo pogrešili u našem ekstremizmu, u našem nasilju prema našim sunarodnicima, državama koje su uz nas. Ništa nismo uradili da se suočimo sa zlom koje je počinjeno“, konstatovao je Matić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari