„Psiholozi i pedagozi u školama Srbije“: Pokušaj diskriminacije zaposlenih u školama je sraman 1foto EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Udruženje „Psiholozi i pedagozi u školama Srbije“ izrazilo je oštar protest povodom najnovijih pokušaja Vlade Srbije i Ministarstva prosvete da degradira i ponizi prosvetne radnike ponudom upućenom reprezentativnim sindikatima za povećanje zarada od januara 2025. godine, nastavnom osoblju za 12 odsto i nenastavnom osoblju za osam procenata.

„Ne ulazeći u ponuđene procente povećanja zarade, koji se kose sa svim ranijim dogovorima, pokušaj diskriminacije zaposlenih u školama i podelu na nastavno i nenastavno osoblje doživljavamo kao sraman potez koji nikako ne priliči Ministarstvu prosvete i državnim organima Republike Srbije. Pitamo se, da li smo kao stručni saradnici ponovo zaboravljeni, ispušteni iz vida ili namerno skrajnuti kao manje vredni, čak i pomena i objašnjenja“, navodi se u saopštenju udruženja „Psiholozi i pedagozi u školama Srbije“.

Iz udruženja podsećaju da su od novembra 2023. do marta 2024. godine imali pregovore sa predstavnicima Ministarstva prosvete, kako bi se rešio status stručnih saradnika po mnogim pitanjima.

„Uprkos dogovoru i obećanju predstavnika Ministarstva prosvete na sastanku održanom 25.marta da će se razgovori nastaviti nakon formiranja nove Vlade, do toga nije došlo. Ministarstvo prosvete i Vlada Republike Srbije zauzeli su stav da ignorišu naše zahteve za nastavkom razgovora koje smo im upućivali u više navrata od juna meseca“, kažu iz udruženja.

Podsećaju da se njihovi zahtevi odnose na povećanje broja stručnih saradnika u školama, rešavanje brojnih administrativnih pitanja, rešavanje tehničkih grešaka u sistemu za obračun plata, kao i pitanje materijalnog statusa.

„Ne treba biti ni psiholog, ni pedagog, da bi se shvatilo da ignorisanje problema dovodi samo do njegove eskalacije, zato pozivamo Ministarstvo prosvete da ozbiljno razmisli o posledicama ignorisanja nagomilanih problema u našem obrazovnom sistemu i ukaže dužno poštovanje pojednako svima koji brinu o vaspitanju i obrazovanju naše dece“, poručili su iz udruženja „Psiholozi i pedagozi u školama Srbije“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari