Prošlonedeljna najava predsednice OO DSS u Pirotu Daniele Tošić da će odbornici ove stranke izaći iz lokalne vlasti i biti opozicija u lokalnom parlamentu, biće proverena na današnjoj sednici SO. Međutim, još uvek je nepoznanica da li će se svih sedam odbornika DSS zaista povinovati odluci OO, ili će uprkos tome doći na sednicu i učestvovati u njenom radu.

Prošlonedeljna najava predsednice OO DSS u Pirotu Daniele Tošić da će odbornici ove stranke izaći iz lokalne vlasti i biti opozicija u lokalnom parlamentu, biće proverena na današnjoj sednici SO. Međutim, još uvek je nepoznanica da li će se svih sedam odbornika DSS zaista povinovati odluci OO, ili će uprkos tome doći na sednicu i učestvovati u njenom radu.
Predsednik SO Pirot Milan Popović juče je održao sastanak sa šefovima odborničkih grupa kojem su prisustvovali šefovi ili predstavnici odborničkih grupa Koalicije za Pirot, SRS, SPS, SPO i DSS.

„Neću doći iz svojih razloga“

Šef odborničke grupe DSS Mirjana Elenkov nije htela uopšte da komentariše odluku OO izlasku ove stranke iz lokalne vlasti.

– Nemam komentara i ne želim da dajem nikakve izjave povodom toga, ali hoću da kažem da na današnji sednicu SO neću ići iz svojih razloga, a da li će doći i ostali odbornici ne znam – rekla je kratko Elenkov .

Zamenik šefa Odborničke grupe DSS Vesna Jovanović potvrdila je da će odbornici ove stranke doći na sednicu.

– Ne možemo da poštujemo odluku OO koja nije statutarna. Čekamo zvaničnu odluku Okružnog odbora i IO stranke o tome da li ćemo izaći iz vlasti ili ne – kaže Jovanovićeva.

– Dogovorili smo se da sve što je prekjuče zaključilo Opštinsko veće podržimo na sednici SO. Na sednicu će doći svi odbornici, pa i odbornici DSS, tako da nikakvih problema s kvorumom neće biti. Sednica će biti održana – kaže Popović.
Predsednik opštine mr Vladan Vasić je posle najave predsednice OO DSS da će ova stranka izaći iz vlasti rekao da „gospođa Tošić koja je najavila da DSS više neće učestvovati u vlasti niti je konsultovana oko učešća ove stranke u lokalnoj vlasti, niti je bila u njoj, niti će biti pitana’’.
– To je njen „pucanj u prazno“. Ponavljam, ova vlast na čijem sam čelu ostaće do kraja mandata. Oni koji kalkulišu da li će doći na sednicu i aktivno učestvovati u njenom radu moraće da objasne građanima i biračima da li su ti stranački interesi preči od interesa građana – kaže Vasić.
Daniela Tošić je na prošlonedeljnoj konferenciji za novinare bila jasna, rekavši da odlukom OO, DSS izlazi iz lokalne vlasti jer su nezadovoljni njenim funkcionisanjem.
– Mnogo je razloga za ovu našu odluku. Naša stranka je učestvovala u lokalnoj vlasti, ali je bilo mnogo problema. Jedan od razloga je i nedovoljna koordinacija lokalne vlasti i odbornika DSS, što je imalo za posledicu da lokalna vlast stalno kritikuje Vladu, a da predsednik opštine piše pisma premijeru. Ovo je odluka Odbora i odbornici će morati da je poštuju a ukoliko to ne učine biće brisani iz evidencije DSS – rekla je ona.
Zamenik predsednika opštine Tomica Aleksić (DSS) kaže da je na poslednjem sastanku OO stranke potvrđena ranija odluka o izlasku iz vlasti i doneta nova da odbornici ove stranke ne učestvuju u radu sednice SO.
– Ove odluke Opštinskog odbora su nelegitimne i nestatutarne. Pozivati odbornike da ne dođu na sednicu je takođe loša odluka. Kao odbornik ne želim da se ponovi situacija od pre četiri godine, kada je zbog nedolaska odbornika na sednicu SO došlo do blokade rada SO i kasnije uvođenja prinudne uprave – kaže Aleksić.
Član GO i IO i jedan od tri odbornika SNS u SO Pirot Dobrivoje Aranđelović u izjavi za naš list kaže da od toga što najavljuje Tošićeva neće biti ništa.
– Predsednica OO DSS je na jednoj, a odbornička grupa na drugoj strani. Više sam sklon da verujem da će odbornici ove stranke delovati kao grupa građana i da se neće povinovati odluci Odbora jer su vezani za vlast raznim interesima. Dakle, od toga da će DSS preći u opoziciju nema ništa i to je pucanj u prazno – kaže Aranđelović.
Šef Odborničke grupe DS u SO Pirot Sreten Savov takođe je sumnjičav kada je reč o izlasku DSS iz vlasti.
– Pitanje je da li će odbornička grupa postupiti u skladu s odlukom OO, jer može da se desi da se ogluše o stav OO i da ostanu u vlasti. Ukoliko se, pak, desi da odbornici DSS zaista pređu u opoziciju pitanje je da li će vladajuća koalicija imati i dalje većinu. Ne znam da li bi u tom slučaju i ko bi činio tu većinu, ali mi ostajemo i dalje konstruktivna opozicija u parlamentu – kaže Savov.
Šef odborničke grupe G17 Plus Goran Jakšić kaže da je najnovija odluka OO DSS verovatno pokušaj ili želja da se DSS u svojim stavovima i principima vrati u blok demokratski opredeljenih stranaka.
– Neizvesno je da li će odbornici DSS ispoštovati odluku Odbora koja, ako se tumači zakon o lokalnoj izborima prema kojem je odbornik a ne stranka vlasnik mandata, za njih i nije previše obavezujuća. Može se desiti da i sami odbornici napuste DSS i da onda ova stranka ostane bez ijednog odbornika. Naša stranka neće biti nikakav partner aktuelnoj vlasti u ovim uslovima i u ovom trenutku – kaže Jakšić.
Predsednik OO SPO i odbornik u SO Boban Tolić kaže da će SPO učestvovati u radu sednice SO Pirot i da ne bi želeo da komentariše odluku OO DSS o izlasku iz vlasti.
– Takva odluka je diktat iz Beograda. Odbornici DSS će sami odlučiti da li će učestvovati u radu sednice. Nije isključeno da se oni unutar grupe podele – kaže Tolić.
Predsednik OO SPS Dragan Todorović smatra da bi do novih lokalnih izbora trebalo da dođe zbog lošeg funkcionisanja lokalne vlasti, a ne zbog toga da li pojedine partije participiraju u toj vlasti ili ne.
– Narušeni su interesi građana, a odluke pojedinih opštinskih odbora ne želim da komentarišem. SPS je ranije uvideo ono što sada uviđaju drugi odbori – kaže Todorović.
Jedan od četiri odbornika SPS koji podržavaju aktuelnu vlast Vidojko Panajotović potvrdio je da će učestvovati u radu sednice (ostala trojica su svojevremeno napustila sednicu SO i ne podržavaju aktuelnu vlast – prim.a.)
– Nadamo se da će sve biti redu, da je sednica dobro pripremljena i da neće biti problema s kvorumom. Naprotiv, biće više odbornika nego što je potrebno za kvorum – kaže Panajotović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari