"Policajac pucao ka napadaču, ne zna se da li je ranjen": Vasiljević o pucnjavi kod Loznice 1foto: Amir Hamzagić/ATAImages

Policajac Vjekoslav Ilić, koji je sinoć ranjen u pucnjavi kod Loznice, uspeo je da repetira pištolj i puca ka napadaču, koji je usmrtio njegovog kolegu Nikolu Krsmаnovićа, ali ne zna se da li je on ranjen, rekao je danas pomoćnik direktora policije Dragan Vasiljević.

On je Radio-televiziji Srbije (RTS) kazao da je Ilić u stabilnom stanju i svestan.

„Videli su ‘mercedes’ tutinskih registarskih oznaka. Njima je to bilo sumnjivo, pošli su za vozilom, uključili svetlosnu signalizaciju. Vozilo je stalo kilometar i po dalje. Policajci su izašli iz vozila i tražili lična dokumenta, to je bila rutinska kontrola“, ispričao je Vasiljević.

Naglasio je da nije odmah došlo do pucnjave, te da su vozač i suvozač dali lična dokumenta.

Poštujući pravila, policajci su zahtevali da suvozač izađe, a neposredno posle početka kontrole začuli su se pucnji, kazao je Vasiljević.

Na licu mesta policija je pronašla pasoš osumnjičenog, koji su izdale privremene institucije u Prištini, na ime Hajrizi Artan (1991), piše RTS.

Objavljena je i njegova fotografija, ali se još proverava da li je to pravi identitet napadača.

Hajrizi Artan se, međutim, javio nemačkim vlastima u Hanoveru i tvrdi da mu je brat Faton ukrao pasoš.

Faton Hajrizi je od 6. jula odbegli zatvorenik iz zatvora Smrekovnica kod Vučitrna.

U zatvoru je bio zbog ubistva ruskog vojnika 2000. godine, ali i drugih teških krivičnih dela, kao što je ranjavanje policajaca na Kosovu i Metohiji.

Vasiljević je rekao da ima dosta nelogičnosti u iskazu koju je dao Artan u Nemačkoj i dosta toga što se samo zdravim razumom ne može potvrditi, a operativno je vrlo teško.

Naglasio je da policija Srbije intenzivno sarađuje sa mnogim policijama, uključujući policiju Republike Srpske, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a u kontaktu su sa Euleksom, kao i da su posredstvom Interpola kontaktirali sa nemačkom policijom.

Prema njegovim rečima, od nemačke policije su dobili odgovore, ali je Ministarstvo unutrašnjih poslova poslao novi upit u kom traže da se razjasne okolnosti i potvrdi ono što su objavili mediji.

Danas je u jednom trenutku rečeno da je vozilo koje je zaustavljeno bio taksi, ali je to kasnije demantovao i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Reč je o vozaču koji je po potrebi vozio ljude gde treba za određenu svotu novca. On je priveden i njemu je određeno zadržavanje do 48 sati.

Tokom dana stigla informacija da nije uhapšen samo on, nego i žena iz Mladenovca i njen suprug koji je bio u Bjeljini.

„Mi u ovom trenutku ne možemo da potvrdimo kakva je njihova direktna veza, ali su oni bili, po izjavi vozača, kontaktna osoba za transport lica od Preševa do Loznice“, rekao je Vasiljević.

Govoreći o vozaču, Vasiljević je rekao da je on izjavio da je taksista.

„Vozilo kojim je prevozio ovo lice, međutim, nije imalo obeležja taksija, niti ima registrovanu taksi firmu koja se vodi na njega ili na vozilo kojim je transportovao ovo lice“, naveo je Vasiljević.

Na pitanje u kom je pravcu pobegao osumnjičeni, Vasiljević kaže da je on pobegao kroz otvor na ogradi prema Drini.

„Tu je šipražje, kukuruzište, nepristupačan teren, tuda je prošao i pobegao“, rekao je pomoćnik direktora policije, dodajući da je vozač rekao da nije znao kuda napadač treba dalje da ide“, rekao je Vasiljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari