U opštini Zrenjanin postoji nekoliko vinogradarskih udruženja i poslednjih godina njihove aktivnosti i javne promocije su intenzivnije, što podržava i lokalna samouprava.Tako je zeleno svetlo za održavanje ove godine dobila prva vinogradarsko voćarska manifestacija „Pudarski dani“ koja treba da bude održana 3. septembra u Melencima.


Vinogradi se obnavljaju poslednjih godina a i sama udurženja pružaju odgajivačima podsticaje, tako da se očekuje okupljanje ljubitelja vina i poljoprivrednih stručnjaka predstojećeg vikenda u ovom selu nadomak Zrenjanina, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za medije.

– Smatramo da našim proizvođačima treba podrška, a ovakav vid promocije ujedno je i razvijanje turističkih potencijala – ocenio je zamenik gradonačelnika Zrenjanina, Goran Kaurić.

Za realizaciju celodnevnog programa u Melencima, na Pudarsko vinogradarsko voćarskom danu zaduženo je Udruženje vinogradara i voćara „Peskara“ iz Melenaca. Pre 30 godina su Melenci imali oko 100 jutara vinograda, a danas se vinogradi prostiru na 45 hektara uz stalno povećanje.

Svi koji se bave vinogradarstvom i voćarstvom nagrađuju se besplatim sadnicama, kao podsticaj proizvodnji koja je nekada davno bila rasprostranjenija nego danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari