"Pukotine se konstantno šire, oštećen je i noseći zid": Tanurdžićeva palata u Novom Sadu prokišnjava (FOTO) 1Foto: A. L./Danas

Stanari Tanurdžićeve palate imaju novu muku, zgrada im sada prokišnjava kroz pukotine koje su nastale zbog iskopavanja podzemne garaže u Ulici Modene u Novom Sadu.

Situacija je kažu stanari najgora na petom spratu, gde su ostećenja najveća. Na pukotinama na plafonu pored lifta, koje se i dalje šire, dolaskom lošeg vremena krenula je da curi voda.

Hodnik je bio toliko poplavljen da se voda stepenicama slivala na sprat ispod.

– To su sve postojeće pukotine koje su se pojavile izgradnjom garaže, ali su sada proširene, pa je voda našla svoj put. Od nekih novonastalih oštećenja, stanari svakodnevno prijavljuju sitne pukotine na zidovina, uglavom na terasama i stanovima na petom spratu, mada oštećenja ima svugde. Ljudi imaju problem da zatvaraju vrata, jer dolazi do krivljenja podova. Počeo je i lift da se kvari, staje nekoliko puta u toku dana. Ono što ih najviše zabrinjava su pukotine na nosećem zidu. Investitori tvrde da su ovo sve kozmetička oštećenja, ali to nije tako – rekla je Ivana Zdravković, advokatica stanara.

Kako ističe, majstor koji održava zgradu kao privremeno rešenje postavio je najlon na pukotine u plafonu, pa je prokišnjavanje danas zaustavljeno.

Dodaje i da su stanari angažovali dva veštaka koji upravo veštače koliki je obim oštećenja, a nakon toga, uradiće i plan za sanaciju zgrade.

Od Grada su tražili i dobili veštačenje koje je pre početka radova u maju 2022. godine uradio investitor garaža i izvođač radova, „Inobačka“, tako da imaju i „nulto stanje“.

– Naredne dve do tri nedelje, nadamo se da će biti gotovo naše veštačenje. Očekuje se da će biti još štete jer se zgrada i dalje sleže. U skladu sa tim dokumentima odmah ćemo se obratiti Gradu sa odštetnim zahtevom, za obnovom zgrade i stanova. Ostavićemo neki rok za zaključenje vansudskog poravnanja, a ako se to ne desi, bićemo prinuđeni da ponesemo tužbu protiv Grada. Radovi više nemaju toliki obim, malo su usporili. U maju je trebalo da bude otvaranje garaže, ali je prolongirao za jesen – izjavila je ona.

"Pukotine se konstantno šire, oštećen je i noseći zid": Tanurdžićeva palata u Novom Sadu prokišnjava (FOTO) 2
Foto: Privatna arhiva

Oštećenja na zgradi pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada, u vidu pukotina na zidovima hodnika, na plafonu i u stanovima, pojavila su se posle početka radova na izgradnji podzemne garaže, koja se gradi na samo nekoliko metara od ovog zdanja. U pitanju je podzemni objekat na tri nivoa, za čije potrebe je iskopana jama duboka 17 metara.

Iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada su konstatovali još u novembru 2023. da su oštećenja nastala na Tanurdžićevoj palati zbog kopanja garaže uvećana i zaključili da je nakon završetka radova neophodno sagledati svu štetu nastalu za vreme izgradnje i uraditi projekat sanacije.

„Koncesionar je izvršio veštačenje svih objekata pre početka radova, kao i nakon završetka radova koji mogu uticati na susedne objekte, te je od strane sudskog veštaka utvrđen tačan obim i vrsta oštećenja. Sva oštećenja su estetske prirode i biće pokrivena iz polise osiguranja“, naveli su ranije iz „Inobačke“.

"Pukotine se konstantno šire, oštećen je i noseći zid": Tanurdžićeva palata u Novom Sadu prokišnjava (FOTO) 3
Foto: Privatna arhiva

Kako kažu iz ovog preduzeća za Danas, završetak radova na ovoj garaži očekuje se do kraja godine.

Dodaju i da se početak radova na izgradnji treće garaže na Trgu republike planira za kraj ove i početak sledeće godine, dok se za četvrtu garažu u Šafarikovoj ulici čeka da Grad završi posao oko imovinsko-pravnih odnosa.

PSG: Gradonačelnik da traži hitnu sanaciju Tanurdžićeve palate

Poslanik u Skupštini AP Vojvodine, doc. dr Radivoje Jovović, i odbornik u Skupštini grada Novog Sada, Mladen Cvijetić iz Pokreta slobodnih građana, podneli su zahtev za pristup informacijama od javnog značaja Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Novom Sadu, a povodom oštećenja i prokišnjavanja Tanurdžićeve palate zbog izgradnje podzemne parking garaže.

– Smatramo da kvalitet života stanara, i sam objekat, koji je od velikog istorijskog i kulturnog značaja za naš grad, moraju biti zaštićeni. Takođe, upućujemo javni apel gradonačelniku Novog Sada, Milanu Đuriću, da se pod hitno uključi u rešavanje ovog problema, time što će i on tražiti odgovornost koncesionara i tražiti hitnu sanaciju ovog objekta, koju je i prethodno investitor i obećao – saopštili su iz PSG.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari