Pukovnik MUP: Prioritet smirivanje saobraćaja u zonama škola, maksimalna brzina do 30 km na čas 1Foto: Shutterstock

Početak septembra karakterišu početak nove školske godine i pojačan saobraćaj, te, kao i svake godine, saobraćajna policija će pojačati kontrole u zonama škola i preduzimati sve mere kako bi se očuvao nivo bezbednosti svih učesnika u saobraćaju, a prevashodno đaka pešaka. Zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije Bojan Radovanović kaže za N1 da je prioritet u radu MUP, naročito u zonama škola, da dođe do smirivanja saobraćaja, odnosno da bude utvrđen poseban režim saobraćaja, koji podrazumeva maksimalnu brzinu kretanja do 30 kilometara na čas.

Radovanović, koji je i pukovnik MUP, ukazuje da se tamo gde bezbednosna procena ukaže, postavljaju ležeći policajci i pešački prelazi, što sve govori da su preduzete sve mere da i ova školska godina počne bezbedno, prenosi N1.

Ističe da decu kao ranjivu kategoriju učesnika u saobraćaju karakteriše fizička konstitucija, skromno saobraćajno iskustvo i nedostatak znanja kada su u pitanju rizici i posledice saobraćajnih nezgoda.

„MUP i proaktivno deluje i kroz proces edukacije naših najmlađih, a to podrazumeva i realizaciju radionica pod nazivom Bezbednost dece u saobraćaju, gde je u prvom polugodištu predviđena edukativna nastava u trajanju jednog ili dva školska časa za polaznike prvog i drugog razreda i upravo je tu jedna od tema kako bi ukazali i deci, a i roditeljima šta je potrebno da se uradi da bi dostigli željeno stanje bezbednosti saobraćaja i da sprečimo mogućnost nastanka saobraćajne nezgode, a samim tim i povređivanje naše dece u saobraćaju“, navodi Radovanović.

Dodaje da se u zonama škola nesreće najčešće dešavaju od 7.00 do 11.00, od 12.00 do 13.30 i od 17.00 do 19.00, dakle u periodu kada je smena, odnosno dolazak i odlazak iz škole.

Prema njegovim rečima, neprilagođena brzina u zonama škola je najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda.

Kako je naveo, prema podacima iz prošle godine, samo od 1. do 30. septembra oktriveno je više od 15.000 prekršaja, od čega više od 7.000 prekršaja nepoštovanja ograničenja brzine kretanja vozila.

Ono što je zabrinjavajuće je, kako kaže, to što je bilo više od 230 prekršaja upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci.

„Takođe, naglasio bih, mi svakodnevno na putevima u Srbiji u proseku imamo sedam prekršaja nasilničke vožnje, što će možda grubo da zvuči, ali to su potencijalne ubice na putevima, i mi moramo da usmerimo našu kontrolu i da pozicioniramo patrole dako da takva nepropisna ponašanja sankcionišemo, a obezbedimo svim drugim učesnicima bezbedno učešće u saobraćaju“, poručio je Radovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari