Jedan od najvećih proizvođača industrijskih pumpi u svetu, danska kompanija „Grundfos“, investiraće oko 80 miliona evra u novu fabriku, koja će biti izgrađena u Inđiji.

Predstavnici kompanije su boravili protekle nedelje u Inđiji i sa predsednikom opštine Inđija Goranom Ješićem ugovorili sve pojedinosti oko jedne od najvećih investicija u poslednje vreme u Srbiji. Fabrika će biti izgrađena u severoistočnoj radnoj zoni, gde će danski investitor kupiti 15 hektara zemljišta u blizini autoputa E-75.

Investicija je rezultat napornog rada u proteklih devet meseci, a zahvaljujući pokrajinskom Fondu za podršku investicija u Vojvodini – VIP Fondu, koji je vodio investiciju, kao i republičkoj Agenciji za strana ulaganja i podršku izvoza (SIEPA) i Opštini Inđija, u Vojvodini, odnosno Inđiji biće otvoreno 500 novih radnih mesta.

Interesovanje za ulaganje u Srbiji danska kompanija je pokazala još u decembru prošle godine, kada je na inicijativu Ekonomskog odeljenja Ambasade Danske u Beogradu ostvaren prvi kontakt između VIP Fonda i ove renomirane danske kompanije za proizvodnju pumpi. Prvim operativnim sastancima i obilascima potencijalnih lokacija prethodio je višemesečni rad na analizi raspoloživih ljudskih i prostornih resursa, neophodnih za realizaciju ovog investicionog projekta.

Nakon nekoliko poseta delegacije Grundfosa Vojvodini, u uži izbor ušlo je pet opština: Sremska Mitrovica, Stara Pazova, Pećinci, Inđija i Ruma, svaka sa svojim prednostima i manama. Konačna odluka doneta je početkom septembra, a kao najadekvatnija lokacija, prema kriterijumima Grundfosa, pokazala se opština Inđija.

Prilikom poslednje posete predstavnika Grundfosa Srbiji, obavljeni su razgovori sa predsednikom Republike Srbije Borisom Tadićem, predsednikom Izvršnog veća AP Vojvodine Bojanom Pajtićem, ministrom za ekonomiju i regionalni razvoj Mlađanom Dinkićem, kao i sa predsednicima dve opštine koje su ušle u najuži izbor – Sremske Mitrovice, Branislavom Nedimovićem i Inđije, Goranom Ješićem, koji su tom prilikom izrazili veliko zadovoljstvo što se najveći svetski proizvođač pumpi opredelio za investiranje u Srbiji. Po rečima potpredsednika Grundfos grupe, Knud Kraegpotha, Srbija je geografski odlično pozicionirana, a s obzirom na tržište, koje se neprekidno širi i razvija, kao i političku stabilnost i ubrzani ekonomski razvoj Srbije, logično je bilo da se investicija ostvari baš u Srbiji.

Kompanija „Grundfos“ osnovana je 1945. godine, a danas je kompanija vlasništvo Poul Due Jensen Fondacije. „Grundfos“ proizvodi pumpe za vodu i želja im je da sve narode sveta snabdevaju vodom bilo da je koriste za piće, navodnjavanje, ubrzavanje industrijskih procesa, grejanje, hlađenje ili rukovanje otpadnim vodama. Godišnja proizvodnja koju ostvaruju je više od 10 miliona pumpnih jedinica i oni su najveći svetski proizvođač pumpi, jer pokrivaju 50 odsto globalnog tržišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari