Narodni muzej u Zrenjaninu organizuje, povodom 26. manifestacije Dani piva, izložbu pod nazivom „Penušava strast“ na kojoj će predstaviti eksponate iz privatnih kolekcija vezane za pivo.

Reč je o pivskim čašama, kriglama, bokalima, pivskim staklenim flašama sa logom pivara, kao i samim etiketama. Izložba se otvara u Malom salonu u sredu, 24. avgusta u 19 časova, istog dana kada počinju Dani piva. Kustos izložbe je mr Rajka Grubić, muzejski savetnik, etnolog, a izložba je realizovana u saradnji sa Turističkom organizacijom grada Zrenjanin.

– Ovo će biti jedinstvena prilika da se na jednom mestu pogleda nekoliko bogatih privatnih kolekcija posvećenih pivu. Zrenjanin je u svojoj prošlosti pre svega imao dugu tradiciju proizvodnje piva, ali i mimo toga interesovanje za pivo je veliko pa otuda toliko vrednih kolekcija kod naših sugrađana – objašnjava mr Rajka Grubić.

Prema rečima Veselina Berberskog, zrenjaninskog pivarca i kolekcionara pivarskih etiketa, svoju kolekciju značajno je obogatio od kada je osnovana manifestacija Dani piva.

– Kolekcionarstvom se bavim od 1960. godine, jer sam radeći u industriji piva pa potom kasnije organizujući Dane piva bio u prilici da se srećem sa brojnim proizvodima. U kolekciji imam više od 12.000 etiketa koje potiču iz stotinu zemalja sveta i verujem da će posetiocima biti zanimljiva ova izložba – kaže Berberski.

Na izložbi „Penušava strast“ biće predstavljeni eksponati iz četiri privatne kolekcije, a sve su posvećene nepodeljenoj ljubavi prema najstarijem napitku čiju su recepturu znali još stari Vavilonci. Tako će Zrenjaninac Željko Grujin predstaviti deo kolekcije, u kojoj poseduje oko 4.000 različitih staklenih pivskih čaša, krigli, bokala i čizama sa logom pivara. Lazar Ernest ustupio je pivske staklene flaše, koje sakuplja od 2007. godine a u svojoj kolekciji trenutno ima 447 punih, različitih piva iz više od 30 zemalja sa svih kontinenata. Miroslav Mihnjak je kolekcionar pivskih etiketa od 1998. godine i poseduje preko 17.000 etiketa iz 200 država, što će predstaviti na ovoj izložbi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari