Nedavno održanom „Zlatarskom regatom“, koju su devetu godinu za redom organizovali novovaroški Turističko – sportski centar i nautički klub „Liman“ iz Zemuna, u saradnji sa opštinom Nova Varoš i preduzećem „Rezervat Uvac“, započela je sezona tradicionalnih turističkih manifestacija u zlatarskom kraju, koja će zvanično biti zatvorena 28. avgusta, kada će u selu Božetići biti upriličena popularna Sirijada – izložba punomasnog zlatarskog sira.


I ovogodišnja regata bila je uspešna, kako za organizatore, tako i za brojne učesnike, koji su splavovima, čamcima i kajacima, preplovili put dug desetak kilometara, otisnuvši se sa improvizovanog kupališta uz branu jezera u Kokinom brodu, do Užičkog mosta i nazad.

– Ovo je četvrta godina kako se regata organizuje Radoinjskim jezerom, čije lepote i litice sa gnezdima beloglavih supova imaju sve više poklonika. Učesnici regate, kojih je kao i lane najviše bilo iz Beograda i Zemuna, imali su priliku da konače u seoskim domaćinstvima u istoimenom selu, a dan nakon regate organizovano je i tradicionalno krstarenje Uvačkim jezerom, podseća Đorđe Obućina, direktor ovdašnjeg TSC „Zlatar“.

Obućina ističe da će turistički radnici imati pune ruke posla sve do kraja meseca. Prva naredna manifestacija biće „Zlatne ruke Zlatara“- izložba meda, narodnih rukotvorina, starih zanata i domaćih jela i pića, koja je zakazana za ponedeljak 22. avgust. Iste večeri naši sugrađani i brojni gosti imaće priliku da uživaju i u koncertu na gradskom Trgu, u kojem će učestvovati popularni izvođači narodne muzike – učesnici muzičko karavana Radio – televizije Srbije.

Poslednji u nizu turističkih događaja biće Sirijada, koja se ove godine organizuje 14. put za redom. U okviru nje će, pored takmičenja proizvođača zlatarskog sira, biti priređeni i prateći programi, a svoje „vatreno krštenje“ u kulturnom delu manifestacije, imaće nastup pevača „iz vika“. Planirano je i da se ovog puta predstave pobednici konkursa za dizajn logoa Sirijade, kao i idejno rešenje ambalaže od ekološkog materijala u zapremini od 100 do hiljadu grama za pakovanje zlatarskog sira. Konkurs je u toku, a novi logo i ambalaža biće spremni za narednu izložbu najpoznatijeg proizvoda iz novovaroškog kraja.

Održavanje do ove godine tradicionalne manifestacije Seoske olipijade, još uvek je neizvesno.Ona bi, po kalendaru turističkih događaja , trebalo da se upriliči već za nekoliko dana, ali ove godine će se to desiti samo u slučaju ukoliko se ispoštuju rokovi za izgradnju sportskih terena kod Osnovne škole „Momir Pucarević“ u selu Akmačići, koje lane određeno kao domaćin ovogodišnjih igara 12 mesnih zajednica iz našeg kraja, čiji su se predstavnici proteklih godina nadmetali u 11 sportskih disciplina i čobanskih veština.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari