Hrvatski državljanin Tihomir Purda biće ispitan na zahtev Srbije 21. februara u Sarajevu, rekao je juče portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić. Kako je rekao, saslušanju će prisustvovati predstavnici tužilaštva iz Srbije, ali će Purdu ispitivati tužilac BiH na osnovu pitanja koja je dostavila Srbija.


On je rekao da ovakav proces nije neuobičajen i da takvih saslušanja bude nekoliko desetina. Srbija je Tužilaštvu BiH uputila zahtev za njegovo saslušanje. Državni tužioci Hrvatske, Srbije i BiH će se najpre sastati u sutra u Bijeljini, da razgovaraju o slučaju hrvatskog veterana Tihomira Purde.

– Sastanku će prisustvovati hrvatski državni tužilac Mladen Bajić, tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević i državni tužilac BiH Milorad Barašin – rekao je Purdin advokat Josip Muselimović.

Purda čeka odluku suda BiH o tome da li će biti izručen Srbiji na osnovu optužbe o ratnim zločinima. On se u pritvoru u BiH nalazi od 5. januara kad je na graničnom prelazu uhapšen na osnovu poternice iz Srbije 2007. u kojoj se tereti zbog pucanja na tri ranjena vojnika JNA, od kojih su dva ubijena na licu mesta, a treći je preminuo u bolnici.

Hrvatsko državno tužilaštvo je sprovelo istragu na osnovu srpskih optužbi i zaključilo da Purda nije kriv, zbog čega Hrvatska nije mogla da traži njegovo izručenje.

Srbija traži Purdino izručenje kako bi mu se sudilo za zločine nad Srbima u Vukovaru iz 1991. Sud BiH izrekao je Purdi ekstradicioni pritvor do šest meseci, kako bi se donela odluka o njegovom izručenju Srbiji. Odluku o mogućem izručenju doneće krivično veće Suda BiH, a konačnu reč o tome imaće ministar pravde BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari