Pušenje elektronskih cigareta tokom 30 dana povećava rizik od astme za 252 odsto: U Srbiji svaki peti učenik probao taj nikotinski proizvod 1Foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Veliku pažnju izazvali su rezultati istraživanja Univerziteta u Teksasu da pušenje elektronskih cigareta povećava rizik od razvijanja astme za više od 200 odsto, objavili su svetski mediji neposredno pred obeležavanja Svetskog dana borbe protiv pušenja koji je u Srbiji obeležen u petak.

Kod nas je glavna vest sa tog događaja da će se u najskorije vreme uvesti skrininzi na rak pluća, dok je  Australija još u januaru ove godine zabranila uvoz elektronskih cigareta, a u međuvremenu u Srbiji objavljeni poslednji podaci koji upozoravaju da je svaki peti učenik probao elektronske cigarete.

Sa druge strane, prema pisanju stranih medija, istraživači sa Univerziteta u Teksasu pregledali su zdravstvene podatke više od 40.000 ljudi, svih uzrasta tokom pet godina.

pušenje
Foto: Shutterstock/Diego Cervo

Prema istim podacima, na početku analize podataka, 2022. godine, niko od učesnika nije imao astmu.

Između ostalog, navodi se da oni koji su koristili e-cigarete u periodu od 30 dana pre konačne analize podataka, imali su 252 odsto veći rizik od razvoja astme u ranom životnom periodu, pre 27. godine, u poređenju sa onima koji ih nisu koristili.

Kod tinejdžera nije bilo značajne veze između upotrebe e-cigareta i pojave respiratornih bolesti, ali kako je navela Adriana Perez, naučnica i autorka studije, rezltati studije trebalo bi da pomognu i motivišu korisnike elektronskih cigareta da prestanu da ih piše.

Od ostalih podataka važni su i da je verovanje da su elektroske cigarete bezbednije pogrešno jer, kako se ističe, udisanjem dima iz tih cigareta u pluća se unose, osim četica koje iritiraju respiratorni sistem, hrom, mangan, nikl i olovo.

Takođe, stručnjaci širom Amerike upozoravaju na nepovratno oštećenje pluća koje se vidi kod njihovih mladih pacijenata koji koriste elektronske cigarete.

Sa druge strane, u Srbiji su elektronske cigarete sve popularnije, što je najgore kod tinejdžer
Svaki peti učenik je probao elektronske cigarete, rezultati su internacionalnog istraživanja zdravlja školske dece koje je u Srbiji sprovedeno 2018. i 2022. godine, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“.

Ono je pokazalo da je upotreba elektronskih cigareta među decom u našoj zemlji u porastu u 2022. godini, kao i da upotreba raste sa uzrastom dece.

Elektronske cigarete je probalo 6.9 odsto učenika petog razreda, 18,5 odsto učenika sedmog razreda osnovnih škola i 30,1 odsto učenika prvog razreda srednjih škola.

Deca su najugroženija

Baš tim povodom, nedavno je Ika Pešić, specijalista za odvikavanje od pušenja, navela za Danas da su najosetljiviji, najugroženiji i najpodložniji uticaju uzrast dece od 11 do 15 godina.

Dodala je da su elektronske cigarete za jednokratnu upotrebu veoma popularne među mladima, a tome je doprineo i agresivni marketing kao i to što su ti proizvodi aromatizovani, privlačnih boja i oblika i jeftini za nabavku bez zakonske kontrole.

„Prvo su u upotrebi elektronske cigarete za jednokratnu upotrebu posle čega ili u kombinaciji mladi koriste i cigarete. Kod nas i u svetu jos uvek većina mladih prvo počinju sa cigaretama, pa pod uticajem marketinga, prelaze na elektronske cigarete i druge proizvode pa na kraju kombinuju dva i više proizvoda“, objasnila je Pešić.

Ona smatra da mladi ne veruju u bezbednost elektronskih cigareta već su jednostavno podložni agresivnom marketingu.

Pušenje elektronskih cigareta tokom 30 dana povećava rizik od astme za 252 odsto: U Srbiji svaki peti učenik probao taj nikotinski proizvod 2
Pušenje, foto EPA-EFE/TOLGA AKMEN

„Cigarete i elektronske cigarete proizvode iste kompanije, koriste se na isti način, konzumiraju ih svi uzrasti jer su lako dostupne, sadrže nikotin psihoaktivnu supstanu zbog koje se koriste sve učestalije i vrlo je teško prestati pušiti“, objasnila je Pešić.

Ona je naglasila da je u 90 odsto slučajeva potrebna stručna pomoć za odvikavanje.

U 90 odsto slučajeva neophodno odvikavanje

„I klasične i elektronske cigarete sadrže vrlo toksične supstance za sve organe i ozbiljno ugrožavaju funkciju pluća, srca i mozga. I jedne i druge su najveći zagađivači okoline, vode i vazduha što dodatno doprinosi ugrožavanju zdravlja i života ljudi, biljnog i životinjskog sveta“, rekla je Pešić i dodala:
„Nikotin u elektronskim cigaretama uglavnom sintetički. Tu su i toksične susupstance i arome u tečnom stanju koje se udišu pokretanjem na baterije, a izdišu se u vidu isparenja, odnosno aerosola. Kada se koriste u zatvorenom prostoru, aerosoli zagađuju vazduh u prostoru. Pušenje cigareta u zatvorenom prostoru zagađuje vazduh i ugrožava zdravlje osoba u tom prostoru i pogoršava zdravstveno stanje obolelih. Laboratorije su potvrdile da duvanski dim sadrži preko 7.500 hemijskih jedinjenja od kojih je oko 80 kancerogenih“, napomenula dr Pešić.

Ona je pobrojala najtoksičnija hemijska jedinjenja koja se nalaze u cigaretama – nikotin, amonijak, aceton, arsen, butan, ugljenmonoksid, formaldehid, fenoli, katran, kadmijum, polonijum, urertan.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari