Bogdan Pušić, zamenik načelnika Uprave kriminalističke policije i šef Radne grupe za ispitivanje spornih privatizacija podneo je juče popodne molbu za razrešenje sa dužnosti, potvrđeno je Danasu.

U molbi, Pušić između ostalog navodi i da je podnosi „suočen sa napadima u poslednjih 28 dana koji me karakterišu kao kriminalca bez prava na institucionalnu zaštitu koju smatram da sam svojim radom zaslužio“. On takođe zahteva da se u policiji formira radna grupa koja bi ispitala pisanje Kurira. Saglasnost sa razrešenjem prema nezvaničnim informacijama dali su načelnik UKP Rodoljub Milović i direktor policije Milorad Veljović i odluka čeka povratak premijera i ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića iz Grčke. U međuvremenu, je prema nezvaničnim saznanjima, i Služba unutrašnje kontrole dostavila izveštaj o Pušiću, u kome se zaključuje da materijal nije za tužilaštvo, što se tumači krajem unutrašnje istrage.

Prethodnih skoro mesec dana o Pušiću je gotovo svakodnevno pisao tabloid Kurir, optužujući ga za selektivnost u istragama o korupciji, kao i za sukob interesa s obzirom da je njegova supruga Gordana bila funkcionerka gradske vlasti u Novom Sadu. Između ostalog, navedeno je i da je Pušić zaustavio istragu o vlasniku industrije mesa Petru Matijeviću, koji je pre tri dana uhapšen u Novom Sadu, zajedno sa funkconerom DS Borislavom Novakovićem.

Pušić je u javnosti poznat kao šef Radne grupe i inspektor koji je vodio slučaj vlasnika Delte Miroslava Miškovića, optuženog za zloupotrebe sa putarskim preduzećima. Na mesto zamenika načelnika UKP postavljen je u aprilu, a odmah po postavljanju u intervjuu našem listu rekao je da su politički i ekonomski centri moći pokušali da osujete velike antikorupcijske istrage.

„Neposredno po formiranju Radne grupe, koju tada mnogi nisu smatrali ozbiljnom pretnjom po one koji su se obogatili korupcijom, pritisci su bili zanemarljivi. Međutim, kako se napredovalo u istragama poput Nibensa, Del Reala, oni su postajali sve konkretniji i ozbiljniji… Dakle, naš intenzivni rad po predmetima, kao i brojne realizacije, naš ozbiljan pristup ovim veoma komplikovanim predmetima, neki su želeli da osujete i da dovedu do toga da se Radna grupa u najmanju ruku stopira, ako ne i rasformira“, izjavio je tada Pušić Danasu.

Raniji napisi o sukobu interesa

Svojevremeno Danas je objavio da je Agencija za borbu protiv korupcije u januaru 2012. godine podnela krivičnu prijavu protiv tadašnjeg gradonačelnika Novog Sada Igora Pavličića i članova opštinskog veća, među kojima bila i Gordana Pušić, supruga Bogdana Pušića. Agencija je smatrala da su odgovorni za neispunjen ugovor sa ATP Vojvodinom oko aktiviranja nove autobuske stanice u tom gradu zbog čega je preduzeće otišlo u stečaj, a više od 500 radnika ostalo bez posla. Novosadsko tužilaštvo je u svega desetak dana zaključilo da je prijava neosnovana i odbacilo je. Pušić je dosad bio šef Radne grupe koja je ispitivala 24 sporne privatizacije, među kojima i slučaj ATP Vojvodine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari