Puška iz koje je pucano na Trampa: AR-15 modifikovana verzija čuvene M16 puške 1Foto: Anna Moneymaker / Getty images / Profimedia

Pokušaj atentata na Donalda Trampa u američkoj državi Pensilvaniji izvršio je Tomas Metju Kruks, a oružje koje je koristio za atentat je poluautomatska puška AR-15, koja je napravljena na bazi modela legendarne američke puške M-16.

Puška AR-15 je izgledom veoma slična pušci M-16, koja je možda i najpoznatija američka jurišna puška koja je postala poznata širom sveta tokom rata u Vijetnamu.

M-16 se od tada koristi u američkoj vojsci, s tim što je do sada prošla mnoge modulacije, ali je bazično ostala ista.

AR-15 osim što izgledom liči na M-16 koristi i isti kalibar metka kao i M-16 a to su kalibri 5.56x45mm ili .223 Remington.

Takođe materijali od kojih je napravljena puška AR-15 su isti kao i kod M-16, a to su laki materijali koji ih čine lakim za nošenje i rukovanje.

Ono što razlikuje ove puške su namena i dostupnost.

Puška iz koje je pucano na Trampa: AR-15 modifikovana verzija čuvene M16 puške 2
Foto: Wikipedia

Dojk je M-16 vojna puška koju u SAD-u koristi isključivo vojska, AR-15 se u SAD smatra civilnom puškom koja je namenjena za streljaštvo, lov i ličnu zaštitu. Jedna je od popularnijih pušaka u SAD-u i njena prodaja je dozvoljena svuda u SAD-u, s tim da je u nekim državama dostupnija, dok je u drugim kontrola kupovine i držanja rigoroznija.

Ono što je čini veoma popularnom u SAD-u je to što je poznata po svojoj modularnoj konstrukciji, što znači da se različiti delovi mogu lako menjati i prilagođavati potrebama korisnika, što je čini oružjem koje je lako personalizovati, odnosno prilagoditi je sopstvenim potrebama. Postoji više dužina cevi, kundak može da se menja kao i rukohvati i okviri. Lako se rasklapa u više delova pa je veoma zgodna za prenošenja sa jednog na drugo mesto. Ima mogućnost montiranja raznih dodataka kao što su rukohvati i nišani (optički, red-dot i holo).

Smatra se veoma preciznom na srednjim udaljenostima do 200m, a najjbolje ubojno dejstvo ima do 300 metara udaljenosti.

Glavna razlika između ove puške i čuvene M-16 je u tome što je M-16 automatska puška, dok je AR-15 poluautomatska puška. Automatsko oružje je ono oružje koje pritiskom na oroz može da ispaljuje više metaka, dok kod poluautomatskog oružja za svaki ispaljeni hitac mora da se pritisne okidač. Uprošćeno M-16 ima mogućnost rafalne paljbe, dok AR-15 ima opciju samo pojedinačne paljbe.

AR-15 je postala predmet značajnih kontroverzi, posebno u SAD-u, zbog svoje upotrebe u masovnim pucnjavama i drugim kriminalnim aktivnostima, a koristi se masovno baš zbog svojih gore navedenih performansi. To je dovelo do političkih rasprava o kontroli oružja i regulaciji, a nakon atentata na Trampa ovom puškom verovatno će biti predmet još žešćih rasprava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari