Puškaš (SSP): Vlast daje novac za ograde i mostiće, ali ne i za pošumljavanje 1Foto: Pixabay/Faiknagiyev

Stranka slobode i pravde (SSP) sopštila je danas da je vlast na konkursu za pošumljavanje Vojvodine dala milione za ograde i šumske mostiće, ali za pošumljavanje – nula dinara.

„Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, naprednjak, Vladimir Galić, mora Vojvođanima da objasni gde je pogubio gotovo 100 miliona našeg novca, namenjenog pošumljavaju i revitalizaciji preko potrebnih šuma“, navela je poslanica SSP u pokrajinskoj Skupštini Marica Puškaš, u pisanoj izjavi.

„U godini kada se suočavamo sa ekstremnim vremenskim prilikama i temperaturnim maksimumima, Galić je jednoj od najvećih goleti Evrope, s prosečnom pošumljenošću manjom od 7 odsto, odlučio da opredeli ravno nula dinara za pošumljavanje“, napisala je Puškaš.

Ona je objasnila da je „konkursom za šest stavki predviđeno ukupno do 172 miliona dinara, ali su u Odluci o dodeli novca navedene samo četiri, po kojima je dodeljeno ukupno 81,7 miliona“.

„Da li su im se neke stavke izgubile u eksel tabeli ili je za njih Sekretarijat zaboravio da objavi konkurs, tek, među njima nema onih glavnih – pošumljavanja i melioracije – mera koje su presudne u borbi protiv efekata klimatskih promena, koji su iz godine u godinu sve ekstremniji“, ukazala je Puškaš.

Novca je, između ostalog, kako je navela, bilo za šumske staze i mostiće, ali firmama iz Beograda ili Valjeva.

„Da li su oni ‘pravna lica iz člana 70. Zakona o šumama u AP Vojvodini i pravna lica sopstvenici šuma u AP Vojvodini’? Budući da je ‘Moje drvo’ iz Beograda dobilo plastenik u vrednosti od skoro 900 hiljada dinara, a valjevski ‘Mičelini’ ogradu s ugradnjom za 1,6 miliona dinara, volela bih da i Vojvođani dobiju bar neku zelenu granu, kako pojedine opštine srednjeg Banata i Bačke ne bi bili šampioni u pošumljenosti od 0,3 odsto“, navela je Puškaš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari