Treći dan šabačke „Čivijade“, u subotu, počeo je tradicionalnom utakmicom novinara protiv političara. Okosnicu ekipe novinara činila je porodica Bečejić, Milan kao golman, novinar i urednik brojnih listova, a u napadu supruga Sanja, dopisnica „Blica“, i sin Konstatin, pionir, koji je jedini i dao gol. Ostavivši mikrofon, ekipi se priključila i reporterka TV AS Tanja Ilić. Političari su došli kompletni, i svi u jednoobraznoj opremi. Korektno su se ponašali, čak su bez roptanja primili dva uklizavanja Hanibala Kovača, koji su, u najmanju ruku, bili za žuti karton.

Na kraju nerešen rezultat, a gradonačelnik Nebojša Zelenović konstatovao je da je političara sve više, a novinara sve manje. Utakmica između glumaca i konobara nije odigrana jer je tu „pukla tikva“. Popodne veliko Čivijaško kolo odigrano je u samom centru grada, a među dve stotine mladih igrača bili su i gosti iz karnevalskih trupa. Osmi međunarodni čivijaški karneval imao je dvadeset trupa, desetak manje nego prošle godine, ali ih je na tri bine pratilo nekoliko hiljada gledalaca. Bile su trupe iz Italije, Makedonije, Slovenije, a najbrojniji su bili mladi Šapčani, njih stotinu i svi sa maskama Novaka Đokovića.

Parlament sa brojnim ministrima, koji su predstavili svoje programe, uz burne „replike“, za kneza Kneževine Čivijaluk, koja se otcepila od Čivijaške Republike, izabrao je Radeta Đergovića, šabačkog humoristu i satiričara. On se obavezao da će steći diplomu, naravno na privatnom fakultetu, a da slede obilne padavine jer dolaze izbori. Posebna draž ove sesije bilo je uključenje najmlađeg naraštaja, osnovaca koji treba da nastave čivijašku tradiciju.

Uveče, na gradskom trgu, održana je tribina „Svež vetar“. Voditelj Nenad Kulačin podsetio je da ova tribina neguje kritički i satirički pristup, i da odlazi i u druge gradove. Gosti tribine bili su Marčelo, Draža Petrović i Petar Lazić. Ukazavši da je sadašnji „državni neprijatelj broj jedan Kokan Mladenović“, priveden i saslušan po benignoj prijavi, a da se nekada znalo da su to radili državni tužilac i DB, rečeno je da sada privođenje može da obavi i komunalna policija. Ovom prilikom osuđeno je ponašanje ministra kulture i informisanja Ivana Tasovca, koji nije zaštitio kulturnog poslenika, ali ni gašenje „Utiska nedelje“ Olje Bećković. Ocenjeno je da na TV programima više nema dijaloga, nego da se rade jednostrane emisije u satiričnoj formi. Za ponašanje premijera Vučića i vajkanje da neće pristati na reket „Tabloidu“, rečeno je da se u normalnoj državi za reket hapsi. Za kraj subotnje večeri Marčelo je priredio koncert.

Juče je svoj predsedničko-premijerski program Čivijaške Republike predstavio i Zoran Kesić, uz pomoć svojih ministara iz Njuz neta.

Čivija, ali prava

Da Čivijada ne protekne u skladu sa oficijelnim programom potrudio se KUD „Abrašević“ sa Čivijaškim parlamentom. U bašti gde je nekada bila čuvena kafana „Mira Mare“, i gde su osnovani Šabačko čitalište, klubovi prijateljstva sa Francuskom i Velikom Britanijom kao i džez orkestar, svečano je kao eksponat izložen original kolski točak sa velikom gvozdenom čivijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari