Pušten u rad Jedinstveni informacioni sistem prosvete Srbije 1Foto: Pixabay/Felipemaass

Portal na kojem su podaci iz Jedinstvenog informacionog sistema prosvete Srbije (JISP) pušten je danas u rad.

Na tom portalu su sve informacije o ustanovama i zaposlenima unutar obrazovnog sistema Srbije kao i o učenicima i studentima.

Puštanju u rad poratala prisustvovala je premijerka Ana Brnabić koja je kazala da je JISP, čija je priprema počela 2019. godine, najbolja i najvažnija reforma u obrazovnom sistemu u poslednjih nekoliko decenija.

U tom sistemu su podaci o broju učenika, zaposlenih, školskih objekata, šta sve ti objekti sadrže, iz kojih škola učenici idu na dalje školovanje, da li se upisuju u gimnazije ili srednje stručne škole, da li i u kolikom procentu napuštaju školovanje – navedeno je na sajtu Vlade Srbije.

Premijerka je rekla da taj sistem uključuje i informacije o tome da li se posle srednjih škola đaci upisuju na visokoškolske ustanove ili odmah idu na tržište rada i, ako idu, koliko čekaju na posao, da li se zapošljavaju u sektoru za koji su i učili, kolika im je prosečna prva plata…

Po njenim rečima, na Portalu su i podaci za visokoškolske ustanove o tome koliko je prosečno vreme studiranja u svakoj od njih, koliko studenti čekaju na posao kada završe školovanje, da li se zapošljavaju u oblasti za koju su studirali.

Premijerka je rekla da je sve to povezano sa Centralnim registrom obaveznog socijalnog osiguranja, naglasivši da se na taj način, po prvi put, dobija veza između prosvete i obrazovnog sistema i privrede.

„S jedne strane imamo mlade ljude koji ne mogu da nađu posao, a s druge strane privredu koja ne može da nađe kvalitetne ljude. Ovo je sistem koji će to povezati i naći ćemo rešenje za ove probleme“, poručila je Brnabić.

Ona je podsetila da od prošle godine svaki učenik koji se upiše u osnovnu školu, dobija svoj jedinstveni obrazovni broj, uz napomenu da su ti podaci „anonimizovani“.

„Mi ne znamo koja je to osoba kako bismo zaštitili lične podatke građana, ali znamo statistički u koje škole ta deca idu, šta rade dalje, koliko smo uložili novca u obrazovanje po glavi stanovnika i posle koliko vremena nam se taj novac vratio, da li smo kao država dobro investirali u naš obrazovni sistem, jer ako nismo, treba nešto da promenimo“, rekla je Brnabić.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić rekao je da digitalizacija nije samo tehničko-tehnološki, već društveni proces koji štedi vreme, resurse, sredstva, i upravu čini uslužnom i pravim servisom građana.

On je naveo da se digitalizacija odvija na tri koloseka, a pre svega putem kreiranja elektronskih servisa za građane, poput elektronskog upisa u vrtića, osnovne i srednje škole, što je već omogućeno.

Drugi pravac delovanja jeste uvođenje novih tehnologija koje su, pre svega, alati u izvođenju nastave i unapređivanje digitalnih kompetencija kod nastavnika i učenika, dok je treći kolosek digitalizacija procesa rada i upravljanja samim sistemom.

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović je rekao da 1.300.000 građana koristi portale elektronske uprave.

Jovanović je kazao da je do sada 87 miliona dokumenata razmenjeno elektronskim putem po službenoj dužnosti, da je elektronskim putem prijavljeno 330.000 beba, a 190.000 dece upisano u vrtiće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari