Pušten u rad sistem za prenos hitnih informacija građanima o opasnim događajima 1Foto: Pixabay/Pexels

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija saopštilo je da je danas zvanično puštena u rad Elektronska platforma za prenos hitnih informacija građanima u slučaju najave ili pojave opasnosti od elementarne nepogode ili tehničko-tehnološke nesreće koja može ugroziti živote i zdravlje ljudi i imovinu na određenom području.

Uspostavljanju sistema za prenos hitnih informacija građanima prethodio je zajednički rad i zaključivanje sporazuma o saradnji Ministarstva informisanja i telekomunikacija sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, navedeno je u saopštenju.

Elektronska platforma omogućiće hitno informisanje građana o opasnom događaju putem slanja SMS poruke na tačno određenoj teritoriji, objavljivanjem obaveštenja o opasnom događaju od strane pružaoca medijskih usluga i tekstualnih panela na autoputu.

Cilj ministarstava je da se na najbrži način svi građani obaveste o nadolazećoj opasnosti i time sačuvaju njihovi životi i zdravlje.

U narednom periodu Ministarstvo informisanja i telekomunikacija i Ministarstvo unutrašnjih poslova nastaviće sa intenzivnim radom na daljim unapređenjima sistema, saopšteno je.

Daljom nadogradnjom ovog softverskog rešenja do kraja 2025. godine biće obezbeđeno i obaveštavanje građana putem CBS (Cell Broadcast System) poruke.

Paralelnim sistemima obaveštavanja (SMS i CBS) Srbija će ući u grupu od svega nekoliko država u Evropi koje imaju oba načina upozoravanja javnosti, saopštilo je ministarstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari