Odlukom sudije Euleksa troje Srba iz Novog Brda – Svetlana Stojanović i braća Slobodan i Srećko Martinović, posle gotovo tromesečnog pritvora zbog sumnje da su počinili ratne zločine, juče su pušteni da se brane sa slobode. „Predpretresno sudsko veće Euleksa odlučilo je juče da sve troje puste da se brane sa slobode, pod uslovom da se dva puta mesečno javljaju u policijsku stanicu u Gnjilanu“, izjavio je za Danas Dragan Stojanović, brat Svetlane Stojanović.

U akciji u kojoj je učestvovalo stotinak vozila i više stotina policajaca Euleksa i pripadnika Kosovske policijske službe i Kfora 23. septembra ove godine u selima Boštane i Jasenovik kod Novog Brda uhapšeno je petoro Srba. Dobrivoje Trajković, koji je priveden zbog ometanja rada policije, pušten je odmah posle saslušanja, dok su ostalih četvoro, zbog sumnje da su počinili ratne zločine, izvedeni pred sudiju Euleksa, koji je krajem septembra odlučio da se Srđan Filić iz Jasenovika brani sa slobode, a Svetlani Stojanović i braći Martinović odredio zatvorski pritvor.

Povodom akcije u novobrdskom kraju, iz sedišta Misije EU na Kosovu tada je saopšteno da je „hapšenje naložio tužilac Euleksa, pod čijom je nadležnosti i istraga“. Kako je tada navedeno u zvaničnom saopštenju Euleksa, optužbe su se odnosile na „navodni neljudski tretman, prekomernu patnju ili narušavanje telesnog integriteta ili zdravlja, primenu mera zastrašivanja i terora, i nezakonito hapšenje i zadržavanje“.

Prema navodima članova porodice uhapšenih Srba, tužilac Euleksa pozivao se na „izjave i tužbe oštećenih Albanaca podnete 2006, koje se po zakonu SR Jugoslavije iz 1998. kvalifikuju kao ratni zločin“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari