Predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić i direktor Direkcije za saobraćaj Crne Gore Savo Parača dogovorili su dalje korake u izgradnji puta Slijepač most – Kovren, treće trake od Slijepča mosta prema Lepencu i uređenje i rekonstrukciju raskrsnice u naselju Rakonje na dijelu zaobilaznice oko Bijelog Polja. Žurić je izjavio da je jedan od najznačajnijih projekata koje sprovode Opština i Direkcija završna etapa regionalnog puta Slijepač most – Kovren.


– Do sada je na dvije završene etape puta Slijepač most – Pljevlja, do Pavinog Polja, utrošeno više od 10 miliona evra. Dobili smo modernu saobraćajnicu i prije nekoliko dana su nastavljeni završni radovi do Kovrena, odnosno do Crkvica, čime ćemo izaći sa bjelopoljske teritorije modernom saobraćajnicom. Ukupna vrijednost projekta, sa ekspropriacijom zemljišta, preći će 15 miliona evra. Radovi će biti završeni najkasnije do septembra ove godine. Takođe, napravili smo dinamiku projekata koji će se u oblasti saobraćajne infrastrukture uraditi u Bijelom Polju u ovoj godini. Najznačajniji su treća traka na potezu od Slijepča mosta prema Lepencu, projekat koji je vrijedan više od tri miliona evra, i na tom projektu započeće radovi u ovoj godini, i raskrsnica na poziciji u Rakonjama koja u ovom trenutku ne zadovoljava potrebne saobraćajne standard. Urađen je elaborate i projekat, Direkcija je obezbijedila sredstva od oko 300.000 evra i u narednih nekoliko dana ćemo do kraja završiti dokumentaciju i moći ćemo uskoro da započnemo rekonstrukciju te raskrsnice, rekao je Žurić. Direktor Direkcije za saobraćaj Crne Gore Savo Parača je kazao da su ove aktivnosti Direkcije i Ministarstva saobraćaja najznačajnije na teritoriji bjelopoljske opštine.

– Gradilište koje predstavlja treću fazu putnog pravca R10 je dugo oko osam kilometara, vrijednost ugovora je skoro četiri miliona evra, uz šta ide i ekspoprijacija zemljišta oko 600.000 evra, 60.000 je projektna dokumentacija. Takođe, planiramo da na ovom putnom pravcu rekonstruišemo osam mostova. Obezbijeđeno je 60.000 evra za projekte i oko 500.000 evra je predviđena vrijednost budućih radova. Ove godine ćemo nastaviti sa tehničkom dokumentacijom za nastavak puta od Crkvica. Time ćemo stvoriti neophodne uslove da u narednoj godini nastavimo sa ovim poslom. Izvođači radova Crnagora put i Bemaks su napravili plan sa željom da skratimo maksimalno rokove i nadam se da ćemo u toku avgusta imati završen ovaj objekat, najavio je Parača.

Mještani Vraneške doline su zadovoljni urađenim, a završetkom ove dionice puta, biće bolja komunikacija između Bijelog Polja i Pljevalja, što će poljoprivrednicima u Vranešu dati bolju mogućnost plasmana svojih proizvoda na pijacama u ova dva grada.

– Izgradnjom ovog puta imanja u Vraneškoj dolini su dobila na cijeni, lakše nam je da plasiramo svoje poljoprivredne proizvode, a mladi mnogo rjeđe napuštaju sela, kazao je predsjednik Mjesne zajednice Pavino Polje Slobodan Leković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari