U okviru projekta „Putevi pomoći“, čiji je slogan „Svi možemo puno učiniti – spasimo djecu od droge“, NVO „Pljevaljski ženski prostor“ je organizovao seminar na temu – alternativni način liječenja bolesti zavisnosti.


Predavači su bili psihološkinja Ljiljana Deševići sociološkinja „Pljevaljskog ženskog prostora“ Maida Delić.

U uvodnom izlaganju direktorka „Pljevaljskog ženskog prostora“ Fetija Kadićje istakla da je prema obavljenom istraživanju ove NVO upotreba droge sve više prisutna među školskom omladinom u Pljevljima.

„Prilikom istraživanja naišli smo na izuzetno nizak nivo informisanosti učenika u vezi sa negativnim efektom droge, iznenađujuće neznanje roditelja o drogama i na činjenicu da se starosna granica uživalaca pomjerila sa 16,5 na 14 godina“, naglasila je Kadićka, uz napomenu da u Pljevljima ima oko 50 registrovanih narkomana, a prema nekim podacima ova brojka je bar četiri puta veća. Poslednjih godina u Pljevljima je umrlo deset narkomana u dobi od 19 do 33 godine.

Psihološkinja Ljiljana Deševićje gvorila o bolesti zavisnosti i načinu liječenja od alkoholizma.

„Alternativni načini liječenja su oni koji su na bazi grupa samopomoći koji su besplatni i oni u koje se uključuju ljudi koji su pod istim problemom zavisnosti. Takve vidove samopomoći podržava i Svjetsk zdravstvena organizacija“, istakla je Deševićka.

Sociološkinja Maida Delićje govorila o bolesti zavisnosti od droge i upozorila da je zavisnost od psihoaktivnih supstanci ozbiljan zdravstveni problem, koji ukoliko se ne liječi može napredovati i završiti fatalno.

„Apstinencija se može uspostaviti uz mrežu podrške u čijoj je osnovi snažna porodica. Porodica treba zavisniku da stalno pruža nesebičnu podršku u traženju načina da se izvuče iz trenutnog stanja, jer napor apstinencije ne može učiniti niko umjesto zavisnika, on to mora učiniti sam“, kazala je Delićka, naglašavajući da zavisnik nikada neće potražiti pomoć, sve dok porodica podržava njegov zavisnički životni stil i s njim povezano drogiranje.

Seminaru su pored velikog broja nevladinih organizacija prisustvovali i predstavnici učenika gimnazije „Tanasije Pejatović“. Gimnazijalci su istakli da treba preporučivati zdrave stilove života, jer samo jaka ličnost i jak karakter može da se odupre opasnim porocima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari