Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je juče telefonom sa sirijskim predsednikom Bašarom al Asadom o pripremama mirovne konferencije, uništavanju hemijskog oružja i o humanitarnoj situaciji u Siriji, saopštio je Kremlj i precizirao da je ruska strana inicirala razgovor.


„Vladimir Putin je istakao napore Rusije i njenih partnera u pripremama međunarodne konferencije Ženeva 2 i izrazio zadovoljstvo dogovorom sa Bašarom al Asadom o slanju delegacije sirijske vlade na tu konferenciju“, dodaje Kremlj. U razgovoru je, kako se navodi, „izražena nada da će glavne opozicione grupe imati konstruktivan pristup i učestvovati na toj konferenciji“. Kad je reč o uništavanju sirijskog hemijskog oružja, Putin je „izrazio zadovoljstvo uspostavljenom saradnjom sirijskih vlasti i misije Organizacije za zabranu hemijskog oružja i Ujedinjenih nacija“.

Putin je, međutim, izrazio „zabrinutost zbog informacija da ekstremisti vrše sistematski progon hrišćana i pripadnika verskih manjina“, piše u saopštenju. Ruski predsednik se „nada da će sirijska vlada učiniti sve što je u njenoj moći da ublaži patnju civilnog stanovništva i da ponovo uspostavi mir među verskim zajednicama“. „Bašar al Asad je zahvalio ruskom rukovodstvu za pomoć i podršku sirijskom narodu“, dodaje se u saopštenju Kremlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari