Predsednik Rusije Vladimir Putin upozorio je zapadne zemlje da ne preduzimaju jednostranu akciju protiv Sirije, ali nije isključio mogućnost da Moskva podrži rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kojom bi se odobrila vojna intervencija protiv sirijskog režima ukoliko bude dokazano da je Damask koristio hemijsko oružje.


Putin je intervju agenciji Asošiejted pres i ruskoj državnoj televiziji Kanal jedan dao uoči samita lidera grupe 20 privredno najjačih zemalja sveta (G20) koji se održava danas i sutra u Sankt Peterburgu. Lider Rusije je izrazio nadu da će on i predsednik SAD Barak Obama u Sankt Peterburgu imati „ozbiljne razgovore“. Odgovarajući na pitanje o video snimcima iz Sirije na kojima se navodno prikazuju žrtve napada hemijskim oružjem, Putin je rekao da su to strašne slike, ali da je itanje samo ko je to uradio i šta je uradio i ko je za to odgovoran. “Ove slike ne odgovaraju na ta pitanja. Postoji mišljenje da su to uradili baš ti pobunjenici koji su povezani sa Al Kaidom i koji se uvek odlikuju izuzetnom brutalnošću“, naveo je Putin.

Inače, Putin je istakao da je Rusija obustavila isporuku raketa zemlja vazduh S-300 Siriji. On je još u junu izjavio da Rusija nije isporučila rakete S-300 Siriji kako ne bi ugrozila ravnotežu snaga. Spoljnopolitički odbor američkog Senata trebalo je juče da glasa o rezoluciji kojom se odoboravaju ograničeni vojni napadi na Siriju. Rezolucijom je predviđena intervencija u trajanju do 60 dana, uz mogućnost da se pod određenim uslovima produži za još 30 dana. Osim toga, rezolucijom je zabranjeno slanje kopnenih trupa u Siriju. Ako Odbor usviji rezoluciju, ona će biti poslata Senatu na glasanje 9. septembra. I Predstavnički dom mora da usvoji svoju verziju vojnog odobrenja, nakon čega bi se uskladile verzije oba doma parlamenta i bile predate Obami na potpisivanje.

Francuska vlada smatra da bi se kaznenom akcijom protiv Sirije, kao odgovor na njenu navodnu upotrebu hemijskog oružja, izjednačio odnos snaga na terenu gde je prednost ostvario predsednik Asad. Pariz, kao i Vašington, smatra da je za taj napad odgovoran sirijski režim. Francuski poslanici razmatrali su juče odgovor na navodne hemijske napade, ali parlament se nije izjašnjavao o krizi u Siriji.

Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej rekao je juče u Briselu da „bezočno” korišćenje hemijskog oružja u Siriji predstavlja kršenje međunarodnog prava i zločin protiv čovečnosti. „Međunarodna zajednica ne može dozvoliti takav strašan presedan i tu ne sme biti nekažnjivosti“, rekao je Van Rompej u govoru šefovima delegacija EU u inostranstvu.

Inače, u izveštaju Koalicije o kasetnom oružju, koja okuplja 350 organizacija civilnog društva iz preko 90 država, navodi se da sirijski režimu velikoj meri koristi kasetnu municiju i to od sredine 2012. U izveštaju, koji je predstavljen juče, daje se pregled sprovođenja Konvencije o kasetnoj municiji koja zabranjuje proizvodnju, upotrebu, skladišenje i prenos kasetne municije. Konvencija je usvojena 2008. a stupila je na snagu 2010. godine. Međutim, Sirija nije potpisnica te Konvencije.

“To što je Sirija koristila velike količine takvog oružja imalo je za rezultat brojne civilne žrtve”, navodi se u izveštaju i dodaje da je „verovatno“ da je sirijski režim koristio egipatsku i rusku kasetnu municiju, koja je ranije preneta u zemlju, a ne tokom najnovijeg konflikta. Do jula 2013. ukupno je 112 država potpisalo Konvenciju o kasetnoj municiji.

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja održaće dan posta i molitve ovog vikenda da iskaže protivljenje mogućoj vojnoj intervenciji u Siriji. Vatikan je pozvao sve ambasadore akreditovane u Svetoj stolici da prisusutvuju brifingu o četvorosatnom bdenju za mir koje će papa održati u subotu na Trgu Svetog Petra, a biskupske konferencije širom sveta najavile su planove da u svojim sredinama održe slične verzije bdenja.

“Neće biti diskriminacije u Sočiju”

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju neće biti diskriminisani homoseksualci i pored kontroverzi oko zakona koji zabranjuje propagiranje homoseksualnosti pred maloletnicima. Rusija je u junu usvojila zakon koji za „propagiranje netradicionalnih seksualnih odnosa“ pred maloletnicima predviđa novčanu, ali i zatvorsku kaznu, a odnosi se i na strance.

Mekejn igrao poker tokom rasprave

Američki senator Džon Mekejn, jedan od najglasnijih zagovornika vojne intervenciji SAD u Siriji, tokom debate u Senatu o toj operaciji igrao je poker na svom „ajfonu“. U raspravi su učestvovali državni sekretar Džon Keri, ministar odbrane Čak Hejgel i načelnik generalštaba Martin Dempsi. Republikanski senator Mekejn je, sudeći prema fotografiji koju je objavio Vašington post, igrao poker. „Skandal! Uhvaćen kako se igram na ‘ajfonu’ tokom više od tri sata salušanja u Senatu – najgore od svega je što sam izgubio“, naveo je na svom tviter nalogu Mekejn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari