Predsednik SAD Barak Obama i njegov ruski kolega Vladimir Putin konačno su se sastali na marginama samita G-20 u Meksiku. Kamera je zabeležila najpre rukovanje, a potom ulazak u sobu za razgovore gde su obojica seli na svoja mesta ne prozborivši ni reč dok je kamera bila uključena.

U izveštajima svetskih agencija navodi se da su dvojica predsednika pronašli „brojne dodirne tačke“ povodom situacije u Siriji i da je Obama pohvalio Putina zbog spremnosti za saradnju kada je reč o rešenju tamošnje krize. Obojica predsednika pozvali su na „momentalno zaustavljanje nasilja“ u Siriji ocjenjujući da Sirijci moraju izabrati budućnost „demokratski“.

– Složili smo se da treba okončati sukobe u Siriji, te započeti politički proces koji će sprečiti građanski rat – istakao je Obama.

Prema navodima američkih zvaničnika, Putin je poprilično vreme utrošio ukazujući na ono što Rusi vide kao primere propale političke tranzicije u Egiptu i Libiji kao i na njihovu zabrinutost da Zapad nema pouzdan plan za Siriju nakon eventualnog svrgavanja predsednika Bašara Asada sa vlasti.

Obama se navodno svojski trudio da uveri Putina da SAD ne žele da se ispreče između Rusije i Sirije kao strateških saveznika.

– Pronašli smo mnogo dodirnih tačaka kada je reč o ovom pitanju – kazao je Putin i dodao da dve zemlje nastavljaju razgovore.

Američki zvaničnici nisu se trudili da predstave susret dvojice zvaničnika na ružičast način.

– Mislim da je hemija bila veoma poslovna, srdačna – rekao je novinarima Majkl Mekfol, američki ambasador u Rusiji.

Na dnevnom redu razgovora Putina i Obame bili su i napori SAD i Rusije, ali i Evrope i Kine, da se obuzdaju nuklearne ambicije Irana. Saglasili su se da dele zajednički pristup te da je potrebno dati još vremena za diplomatiju.

Obamini pokušaji da resetuje odnose sa SAD počeli su u vreme Putinovog prethodnika Dmitrija Medvedeva, koji je pre dva i po meseca, uoči odlaska sa funkcije, izjavio da su odnosu između dve zemlje možda najbolji u protekloj deceniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari