Italijanski premijer Romano Prodi zaključio je juče konačnu verziju velikog energetskog dogovora sa Rusijom na sastanku sa Vladimirom Putinom. Sporazum između ruskog Gasproma i italijanskog ENI daće Rusiji prvi put pravo da prodaje gas direktno italijanskim potrošačima. Dvojica zvaničnika, će u Bariju razgovarati i o ruskim političkim razlikama sa EU povodom Irana, Iraka i Bliskog istoka.

Italijanski premijer Romano Prodi zaključio je juče konačnu verziju velikog energetskog dogovora sa Rusijom na sastanku sa Vladimirom Putinom. Sporazum između ruskog Gasproma i italijanskog ENI daće Rusiji prvi put pravo da prodaje gas direktno italijanskim potrošačima. Dvojica zvaničnika, će u Bariju razgovarati i o ruskim političkim razlikama sa EU povodom Irana, Iraka i Bliskog istoka. Dok Prodi podržava bliske ekonomske veze, on će tražiti garancije od Putina da će Rusija osigurati snabdevanje i da neće korististi gas i naftu da održava tvrde diplomatske odnose sa svojim susedima.
Putin je u utorak posetio Vatikan gde se prvi put sastao sa papom Benediktom XVI. Papa i Putin su imali „srdačan“ privatni razgovor, uglavnom na nemačkom jeziku, koji je trajao 25 minuta, saopštili su vatikanski zvaničnici. Ruski predsednik i poglavar Rimokatoličke crkve razgovarali su o unapređenju odnosa između katoličke i pravoslavne crkve, koji su tvrdoglavo dugo obeleženi razlikama. Vatikan je saopštio da su razgovori održani u „veoma prijatnoj atmosferi“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari