Dve granate pale su juče u zonu ruske ambasade u Damasku, kada se desetine provladinih pristalica okupilo ispred zgrade u znak zahvalnosti Moskvi za intervenciju u Siriji, prenosi Sputnjik.


Dopisnik RIA Novosti sa lica mesta javlja da osoblje Ambasade nije bilo u opasnosti. Nekoliko građana je povređeno.

Ruska avijacija je, prema jučerašnjem saopštenju, u prethodna 24 časa izvršila 88 poletanja i nanela 86 vazdušna napada po objektima Islamske države u Siriji, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Prema rečima portparola Ministarstva Igora Konašenka, veliki broj boraca ID spremni su da napuste borbene zone zbog nedostatka naoružanja i municije. „Borci ID imaju veliki problem sa nedostatkom naoružanja i municije“, rekao je Konašenko.

Koalicija predvođena SAD priznala je neuspeh misije za pripremu pojedinih grupa sirijske opozicije, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin, prenosi Sputnjik. „Oni su priznali da je akcija propala i sad naprosto bacaju municiju“, rekao je Putin učestvujući na investicionom forumu „Rusija zove“. Ruski predsednik je upozorio da bi američko oružje namenjeno Slobodnoj sirijskoj armiji moglo da završi u rukama terorista.

„Rusija je predlagala da se održi međunarodni sastanak o Siriji u Moskvi, međutim dosad nema odgovora“, rekao je Putin. On je dodao da bi rusku delegaciju mogao da predvodi premijer Rusije Dmitrij Medvedev.

Amnesti internešenel juče je saopštio da kurdske snage na severu Sirije sprovode prisilna preseljenja stanovništva i uništavaju kuće sunitskog stanovništva sumnjičeći ga za simpatije prema Islamskoj državi od koje su oslobodile to područje, prenosi Bi-Bi-Si. To se, prema tvrdnjama ove grupe za zaštitu ljudskih prava, može podvesti pod ratne zločine.

Kurdske Jedinice za zaštitu naroda (YPG) – koje su ključni saveznik međunarodne koalicije predvođene Sjedinjenim Državama – odbacuju optužbe, prihvatajući, jedino, mogućnost „izolovanih incidenata“. SAD su saopštile da su „pobunjenicima“ na severu Sirije isporučile više od 45 tona municije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari