Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je juče čelnike evrozone da preduzmu hitne mere za rešavanje ekonomske krize u Evropi i rekao da Rusija, suočena s krizom, postupa odgovorno.


Rastu rizici u Evropi, rekao je Putin ruskim i stranim investitorima, prvog dana Ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu. „Mnogo neravnoteže i dugova se akumuliralo“, dodao je on, podsetivši da je javni dug Nemačke porastao na 81 odsto bruto-domaćeg proizvoda, u Francuskoj na 86 odsto, a u Sjedinjenim Državama na 134 odsto BDP. S druge strane, Rusija ima izuzetno nizak javni dug – svega 10 odsto bruto domaćeg proizvoda. „Pored javnih i budžetskih deficita, svedoci smo, nažalost, i deficita odlučnih akcija. Vidimo koliko je osnovnih i očiglednih koraka odloženo zbog političkih kontradikcija između partija i grupa i to zbog unutrašnjih političkih situacija i dnevnog reda vodećih svetskih ekonomija“, ocenio je ruski predsednik.

Po rečima Putina, polovične mere će samo pogoršati situaciju. U tom teškom kontekstu, Rusija, koja je u 2011. godini imala ekonomski rast od 4,3 odsto, nastavlja da podržava evrozonu. „I pored svih problema koje zona evra doživljava, još imamo jedan značajan deo naših rezervi u evrima i nećemo preduzeti nijednu unilateralnu meru koja bi mogla da komplikuje situaciju u kojoj je jedinstvena evropska moneta“, rekao je Putin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari