Zašto trojac Kina, Si Đinping i Putin ima najviše pozitivnog vremena na RTS? 1Foto: EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ / KREMLIN / SPUTNIK / POOL MANDATORY CREDIT

Si Đinping i Vladimir Putin su u dnevnicima na televizijama sa nacionalnom frekvencijom najpozitivnije prikazani, iako su njihove države prema Freedom House listi imale status neslobodnih, pokazao je jednoipogodišnji monitoring BIRODI-a koji je trajao od 1. decembra 2022. do 31. maja ove godine. Pored standardnih televizija Pink i Happy, među simpatizerima Rusije i Kine se našao i javni servis RTS.

U udarnim informativnim emisijama, najviše pozitivnog vremena su dobili predsednik Kine, Si Đinping (70.1 odsto pozitivnog vremena) i Kina kao država (61.9% odsto). Na trećem mestu je Vladimir Putin kao predsednik Rusije sa 46 procenata pozitivnog vremena, dok je na četvrtom Rusija kao država sa 29,6 odsto pozitivnog vremena.

Trojac Kina, Đinping i Putin su akteri sa najviše pozitivnog vremena na RTS-u, Pinku i Happy, kako prenosi BIRODI. Bitno je naglasiti da predsednik Kine za godinu i po dana nije predstavljen ni na sekundu negativnog vremena ni na jednoj televiziji sa nacionalnim pokrivanjem.

Pored nejasnoće zašto Pink i Happy na neki način favorizuju Kinu i Rusiju, odnosno njihove predsednike, postavlja se i pitanje da li RTS, kao javni servis, sme da dopusti sebi da bude u istom košu sa ove dve televizije, dok istovremeno više programa posvećuje jednoj strani.

„Dive se liderima nedemokratskih država“

Zašto trojac Kina, Si Đinping i Putin ima najviše pozitivnog vremena na RTS? 2
Foto: Nebojša Babić

Pavle Grbović, predsednik Pokreta slobodnih građana, za naš list navodi da radikali i SPS već decenijama sprovode antizapadnu propagandu koja je dobila razmere histerije i koja se ublažuje samo privremeno za potrebe medijske eksploatacije dolaska predsednika ili premijera neke velike zemlje u Srbiju.

– Oni istinski preziru sve što “kolektivni zapad” predstavlja, organski ne podnose i ne dele vrednosti na kojima su ti sistemi zasnovani, iskreno ih vređa kada sa tih strana dobijaju kritike zbog urušenih institucija, nedostatka medijskih i političkih sloboda i razaranja demokratije. Deklarativna posvećenost evropskim integracijama za njih je užasno naporna jer je konstantno pretvaranje nemoguće – ukazuje Grbović.

Dodaje da lideri i sistemi kojima se oni zaista dive dolaze upravo iz nedemokratskih država poput Kine i Rusije.

– Kult lidera, neopterećenost zakonima, “državni razlog” kao legitimno opravdanje za nanošenje bilo kakve nepravde i nesreće pojedincu, potpuna kontrola medija i privrede su ideali o kojima oni sanjaju. Tako da je više nego jasno odakle to sve dolazi. Problem je u tome što se takvo ponašanje loše reflektuje na život naših građana – objašnjava Grbović.

Naš sagovornik kaže da se plašenjem građana “zlim kolektivnim zapadom” i izmišljanjem nekih pobeda ili sprečavanjem da nas “unište” ne menja suštinska opredeljenost ljudi da žele životni standard i uređenost po ugledu na zemlje EU.

– A ne Rusije ili Kine, ali sa druge strane nas to udaljava od mogućnosti da se to opredeljenje i realizuje u stvarnosti – zaključuje Grbović.

„SAD i EU nisu pozitivno prikazane jer imaju kritičke primedbe prema vlasti“

Zašto trojac Kina, Si Đinping i Putin ima najviše pozitivnog vremena na RTS? 3
foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

Profesor Fakulteta političkih nauka u penziji Rade Veljanovski kaže da je BIRODI utvrdio tačne informacije, te da režimski mediji promovišu Putina i Si Đinpinga, jer je to deo propagande vlasti.

– To jesu predsednici dveju velikih i moćnih država, ali to su istovremeno lideri sa kojima Aleksandar Vučić ima odlične odnose. Oni vladaju sličnim metodama i imaju bliske poglede na međunarodnu politiku. Njih Vučić i njegovi istomišljenici smatraju zaštitnicima Srbije i srpskih interesa što je vrlo problematično jer je taj odnos više u interesu Rusije i Kine – objašnjava Veljanovski.

Ukazuje da dok SAD i Evropska unija sarađuju sa Srbijom istovremeno imaju i kritičke primedbe, koje naša vlast ne trpi.

– Medijski javni servis bi trebalo da bude primer, obrazac profesionalnog rada, ali on to nije. RTS je deo propagande vlasti, samo to radi na nešto pristojniji jačin, ali onemogućava javnu debatu o najvažnijim pitanjima i zanemaruje javni interes – zaključuje Veljanovski.

Slobodan Ćirić, potpredsednik Udruženja novinara Srbije, ne isključuje mogućnost da su ovakvi rezultati monitoringa odraz uređivačke politike medija sa nacionalnom frekvencijom koja je, po pravilu, bliska vlasti.

Zašto trojac Kina, Si Đinping i Putin ima najviše pozitivnog vremena na RTS? 4
foto UNS

– Ne isključujem, međutim, ni mogucnost da udela u ovoj priči ima i stvarno raspoloženje javnog mnenja u kojem, čini mi se, opada naklonost Evropskoj uniji i SAD – kaže Ćirić.

Ipak, smatra da bi RTS kao javni servis trebalo uvek da bude iznad svih partikularnih političkih interesa, u službi javnog interesa i svih građana.

Televizije u privatnom vlasništvu u načelu mogu svoj program da posvećuju kome i kako žele, čak i u svojstvu širenja propagande vladajuće stranke. Sa druge strane, RTS, kao javni servis u vlasništvu svih građana Srbije, ponovo je dokazao da ne postupa objektivno, kako bi trebalo, već u korist vlasti i spoljne politike koju ona zastupa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari