Zbog odluke Rusije da preuzme kontrolu nad ukrajinskim poluostrvom Krim, vojska Ukrajine je u stanju pune pripravnosti, a juče je upućen poziv i rezervistima da se prijave po svom ratnom rasporedu.

Kako navodi Si-En-En, širom Ukrajine počela je masovna mobilizacija stanovništva zbog mogućeg sukoba sa ruskim snagama. Novinari agencije AP tvrde da su videli konvoj vozila sa više stotina ruskih vojnika kako se kreće prema glavnom gradu Krima Simferopolju. U konvoju je bilo najmanje 12 vojnih kamiona, jedno oklopno vozilo Tiger i dvoja ambulantna kola. Konvoj se kretao iz pravca Sevastopolja, gde Rusija ima pomorsku vojnu bazu, prenosi Beta.

Jegor Pivovarov, ambasador Ukrajine u UN, saopštio je da je u regionu Krima 15.000 ruskih vojnika, ali nije precizirao koliko je njih stiglo tokom proteklih dana. Takođe, prema agenciji AP, stotine neidentifikovanih naoružanih muškaraca blokiralo je bazu ukrajinske pešadije u Privolnoju u krimskom regionu. Novi ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk izjavio je juče da se Ukrajina nalazi na ivici katastrofe, pošto joj je Rusija „objavila rat“. On je pozvao ruskog predsednika Vladimira Putina da povuče oružane snage iz Ukrajine. Putin je u subotu od Gornjeg doma Saveta Federacije dobio dozvolu da pošalje vojne snage na Krim.

Kako su javile ruske informativne agencije, u Kijevu se juče održala zatvorena vanredna sednica parlamenta. Jedna od odluka bi mogla da bude uvođenje vanrednog stanja, a druga vojne uprave. Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen izjavio je da Rusija ugrožava mir i bezbednost u Evropi i da treba da prestane sa pretnjama i vojnim akcijama u Ukrajini. „Ovo što čini Rusija krši principe povelje UN“, rekao je Rasmusen uoči jučerašnjeg hitnog sastanka ambasadora 28 zemalja članica NATO-a posvećenog krizi u Ukrajini. Zbog situacije u Ukrajini danas će se sastati i ministri spoljnih poslova EU.

Kako izveštava ruski Itar Tas, ukrajinski vojnici koji služe u jedinicama ukrajinske vojske na Krimu stale su na stranu tamošnjih odbrambenih snaga. Mnogi vojnici napuštaju svoje jedinice, a neke od njih objavile su da su spremne da slede naređenja krimskih samoodbrambenih jedinica, javio je reporter te agencije. Putin je ranije odbacio pozive Zapada da povuče svoje trupe, insistirajući na tome da Rusija ima pravo da zaštiti svoje interese i rusku populaciju na Krimu i drugim mestima u Ukrajini.

Predsednik SAD Barak Obama u subotu je razgovarao sa Putinom telefonom sat i po vremena, pri čemu je izrazio „duboku zabrinutost“ povodom „jasnog ruskog kršenja ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta“, saopštila je Bela kuća. Obama je upozorio da će rusko „kontinuirano kršenje međunarodnog prava dovesti do veće političke i ekonomske izolacije“. Američki državni sekretar Džon Keri nazvao je rusku vojnu akciju na Krimu „neverovatnim aktom agresije“ i ocenio da je predsednik Putin doneo „zapanjujuću, voljnu“ odluku da upadne u tuđu zemlju. Keri je rekao da je razgovarao sa šefovima diplomatija grupe G8 i drugih zemalja, i da su svi spremni da „idu do kraja“ kako bi izolovali Rusiju.

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Vilijam Hejg otputovao je juče u Kijev, kako bi se lično sastao sa novim vođama u Ukrajini i razgovarao o načinima da se reši kriza u toj zemlji. Litvanija je juče pozvala svog ambasadora u Rusiji na konsultacije, a Itar Tas navodi da je isto učinila i Kanada. Francuska i SAD smatraju da treba prekinuti pripreme za ekonomski samit osam najsnažnijih zemalja sveta koji je zakazan za jun u Sočiju. Britanija je saopštila da se povlači sa tih priprema. Papa Franja pozvao je juče svetske vođe da promovišu dijalog kao način za rešavanje krize u Ukrajini.

„Putin kao Hitler“

Varšava – Češki zvaničnici – predsednik Miloš Zeman, premijer Bohuslav Sobotka i šef diplomatije Zaoralek – uporedili su krizu na Krimu sa sovjetskom okupacijom Čehoslovačke 1968, kada je Kremlj odlučio da u „bratsku pomoć“ pošalje tenkove i uguši demokratske i reformske trendove Praškog proleća. Bivši šef diplomatije Karel Švarcenberg kazao je otvoreno da se Putin ponaša kao Hitler 1938. pred okupaciju Sudeta i parčanje Čehoslovačke. Beta

Protesti u Moskvi

U Moskvi su juče održani protesti protiv vojne intervencije Rusije u Ukrajini, a policija je privela jedan broj učesnika. Protest koji nije bio zvanično najavljen, a u kojem je učestvovalo nekoliko stotina ljudi, počeo je ispred zgrade Ministarstva odbrane. Učesnici su uzvikivali „Ne ratu“. Po saopštenju gradske policije, privedeno je oko 40 osoba. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari